Varje dag läser jag kvällstidningarnas löpsedlar. Ofta handlar de om hälsa. Eller snarare ohälsa. Jag läser om ballong­magar, sötsug, klåda i underlivet, magproblem, okända symtom som den som har dem inte ens märker. Idel sjukdomar och problem, ofta kryddat med ett foto av en oglad (vit) kvinna.

Lena, 45: ”Jag märkte inget”. Anna, 52: ”Det gör ont”. Elisabeth, 32: ”Allt var konstigt”.

Det verkar bara vara kvinnor som drabbas, ofta med en manlig expert som i tidningen uttalar sig om ohälsan. I skrivande stund minns jag inte en enda löpsedel med män som drabbas av mystiska symtom, klåda i underlivet eller sötsug (dock ser jag oftare män än kvinnor klia sig i skrevet och en och annan man med ballongliknande buk).

Vilka signaler ger den här typen av löpsedlar? Tror man på kvällstidningarnas budskap är det förenat med livsfara att vara kvinna. Det är besvärligt med kvinnor och att vara kvinna, som om att vara kvinna i sig är lite av en sjukdom. Även om kvinnor också får lära sig att de kan lindra sina problem och rubbningar genom att unna sig en liten chokladbit då och då eller åka på spa.

Besvärligt och livshotande kan det vara att vara kvinna. Våldtäkt av kvinnor används regelbundet i krig som en form av angrepp mot fiender, farligaste platsen för en kvinna att utsättas för våld är i hemmet, kvinnor har lägre inkomst än män för att ta några exempel.

Kanske är uthängningen på löpsedlarna av kvinnor som en slags andrahandssortering en bagatell och inget att bry sig om. Eller så är det införlivat i oss utan att vi reagerar, vi tar det för givet och ifrågasätter det inte ens. Jag tänker att små saker som verkar oviktiga och kanske fåniga ändå påverkar oss mer än vi tror. Någonstans i bakhuvudet skvalpar bilden omkring av kvinnor som offer för märkliga tillstånd och diagnoser som till slut skapar sjukdomar. Jag tänker också att denna bild är en form av maktutövning och blir en del i upprätthållandet av kvinnors underordnade position gentemot män.

Hur skulle vi reagera om det med täta mellanrum stod att läsa på löpsedlarna: ”Mystisk sjukdom sprider sig bland heterosexuella par: Magnus 45, och Katarina, 40: ’Vi fattade ingenting’.”

”Tio dolda symtom som bara drabbar medelinkomsttagare, vi har hela listan: Johan 40: ’Jag blev rädd’. ”

”Klådan som bara drabbar normalbegåvade: Lars, 38: ’Det är jobbigt’.”