Nytt jobb? Gör så här:

Nytt jobb? Gör så här:
Ditt anställningskontrakt är inte vilket papper som helst. Var noga med vad du skriver på. Foto: Istockphoto

Anställningsavtal. Innan du skriver under och skakar hand med chefen på din blivande arbetsplats är det några viktiga saker att tänka på.

5 februari 2014
  1. Se till att din blivande arbetsgivare har kollektivavtal och att det står med i kontraktet. I kollektivavtalet ingår dyrbara rättigheter som tjänstepension, försäkringar och olika ersättningar som ob. Utan kollektivavtal måste du göra egna överenskommelser med arbetsgivaren för att inte missa viktiga saker som pensionsinbetalningar och försäkringar. Ta i så fall hjälp av Vårdförbundet. ??
  2. Vilka arbetstider har du? Är det tider som passar de arbetsuppgifter du kommit överens med chefen om att du ska ha? Oavsett hur du jobbar är det bra att få med unge­färliga arbetstider i avtalet. Om du exempelvis anställs på en dagtjänst är det viktigt att det står i kontraktet. Då är det tydligt vad som gäller, även i framtiden.??
  3. Titel, placering och arbetsuppgifter ska finnas med i ditt anställningskontrakt. Det är vanligt att det står ”sedvanliga arbetsuppgifter”, men vad är det? Även om du inte får ditt framtida jobb mer tydligt beskrivet i kontraktet är det viktigt att diskutera detaljer vid anställningen. Det stärker din roll. Prata gärna också utvecklingsmöjligheter och löneutveckling. ??
  4. Vill arbetsgivaren ge dig en provanställning i stället för en tillsvidareanställning, alltså en fast tjänst? Fråga då vad det är som ska utvärderas och vad som förväntas av dig för att du ska få tjänsten när provanställningen är slut. Be också om en avstämning i halvtid.??
  5. Gör du individuella överenskommelser med chefen om exempelvis fler semesterdagar, färre helger eller kortare arbetstid, se till att få det skriftligt. Trots att muntliga överenskommelser alltid är bindande kan dina särskilda villkor bli ifrågasatta, exempelvis av en ny framtida chef.?
  6. Säg inte ja till ett jobb och skriv inte under ett kontrakt innan du förhandlat om din lön. Gör du det får arbetsgivaren ett stort maktövertag som gör det svårt för dig att kräva högre lön. Genom att be chefen beskriva arbetsplatsen och dess mål får du underlag till bra argument. Hur kan just du matcha detta? Tänk på att C-uppsatsen är en bra merit att lyfta fram. Sök många jobb, även jobb du inte vill ha, för att träna på argumenten.
  7. ??Ditt anställningskontrakt är inte vilket papper som helst utan ett juridiskt bindande avtal. Läs noga, se till att du förstår och är medveten om vad du skriver på. Frågor kan du alltid ställa till både arbetsgivaren och facket.??
  8. Viktigt: Om du börjar jobba innan anställningsavtalet är påskrivet innebär det att du accepterar alla villkor, till exempel den lön arbetsgivaren föreslagit. ?
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida