Enkät: Pratar du öppet med kolleger inför ett lönesamtal?

30 april 2014

Anna-Lena Louis

ANNA-LENA LOUIS, 45?
Sjuksköterska i hemsjuk­vården, Munkedals kommun?
— Vi pratar om lön och en del berättar för varandra vad de har för lön, men kanske inte just inför lönesamtalet. Alla vill förstås ha upp sin lön och vi försöker att peppa varandra. Genom att vi pratar om vad vi tjänar vet jag att kommunen betalar betydligt mer till dem som har specialistutbildning. Det kan skilja på flera tusen kronor i månaden. ?

— En del orättvisor kommer också fram. Som att nyanställda får högre lön än erfarna sjuksköterskor. Vi frågar oss om man verkligen ska behöva byta arbetsplats för att få löneutveckling. Och det måste man ju.


Getú Sereché

GETÚ SERECHÉ, 60
Specialistsjuksköterska anestesi och intensivvård, Akademiska i Uppsala
— Nej, jag har själv förhandlat fram en bra lön. Om jag skulle berätta för kollegerna vad jag har fått skulle det bli strid och förstöra gemenskapen.

— Facket har gett upp, det är synd. Alla har inte kraft och förmåga att själva förhandla. Men det ger mig frihet att ställa egna villkor som jag fått igenom. Det finns ingen solidaritet, var och en förhandlar för sig, tyvärr, det visar på fackföreningens svaghet. Men det är viktigt att vara medlem.

— Vi som är kritiska är viktiga för förbundets utveckling. De ska se oss som revoltörer och vara tacksamma för att vi bidrar till en positiv utveckling. Starka individer säger ”take it or leave it”.

 

Daniel Augustsson
DANIEL AUGUSTSSON SJÖGREN, 30

Biomedicinsk analytiker, klinisk kemi, Norrlands universitetssjukhus i Umeå
— Nej, det gör jag nog inte. Vi kan småsnacka i fikarummet efteråt, men inte om vilken lön vi får. Det är känsligt att prata om lönen. Om någon får reda på att jag har högre eller lägre lön än andra vore det pinsamt.

— Inför lönesamtalet tänker jag igenom vilka nya arbetsuppgifter och ytterligare ansvar jag har
tagit på mig. Jag tänker också på hur jag har utfört de uppgifter jag har haft det gångna året.

 

Inger Finnholm
INGER FINNHOLM, 57

Röntgensjuksköterska, Kiruna sjukhus
— Nej, inte om kronor och ören men däremot om hur liten potten är. Några veckor innan det kombinerade löne– och medarbetarsamtalet får jag ett dokument av chefen att fylla i som underlag inför mötet. Under samtalet diskuterar vi dokumentet, vad jag har gjort bra, vad jag kan göra bättre, vidareutbildning och så vidare.

— Jag upplever att min chef värdesätter mitt arbete, men lönepotten är på tok för liten för att man ska känna sig riktigt nöjd. Samtalet fungerar bra, men det är för lite pengar att fördela på oss. Ibland får man avstå till förmån för någon annan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida