Avfärdades på akuten

Avfärdades på akuten
Sjuksköterskan antydde att patienten hade varit ute och festat. Foto: Colourbox

Patienten drabbades av papillödem men fick ingen läkarundersökning.

4 februari 2015

Den svåra huvudvärken gick över med tabletter men då en prick dök upp på det vänstra ögat och kvinnan också såg suddigt kontaktade hon sjukvårdsupplysningen. Efter läkarkontakt uppmanade man henne att omgående uppsöka akutmottagningen. ??

Patienten beskrev sina symtom i receptionen och fick efter ett tag träffa två sjuksköterskor. Kvinnans blodtryck och temperatur var normala. Den ena sjuksköterskan antydde att patienten hade varit ute och festat och talade om för henne att hon inte var prioriterad.?

Sjuksköterskorna undersökte aldrig ögat och kvinnan fick inte träffa någon läkare. Dagen därpå kom kvinnan till ögonkliniken där undersökningen visade bilaterala papillödem. ?

Patienten klagade till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, på otrevligt bemötande från en av sjuksköterskorna på akuten. Kvinnans synnerv är skadad och hon lever med ständig yrsel. ?

Den andra sjuksköterskan skrev i sitt yttrande att han i efterhand kunde se att kvinnan borde ha fått en högre prioritering och en läkarbedömning. En förklaring till att det blev som det blev kan vara att det är ovanligt att sjuksköterskor handlägger synnervsskador och tänker på differentialdiagnoser i sådana ärenden.

?Sjuksköterskorna har inte bedömt patienten korrekt utifrån triageverktyget och de kliniska symtomen, skriver Ivo. Triagering är ett komplement till en sakkunnig klinisk bedömning. Sjuksköterskan har därför ett särskilt ansvar att informera läkare när det finns patienter som behöver prioriteras inom de olika kategorierna.

?Ivo påpekar också att det är av yttersta vikt att patienten bemöts med respekt.

?(Diarienr 9.2-18824/2012-25)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida