Borde ha tagit ekg

Ivo kritiserar ambulanssjuksköterskor för bristande undersökning.?

Ambulans larmades till en man med bröstsmärtor och andningsbesvär. Sjuksköterskorna fann en tämligen opåverkad patient som berättade att han hade haft hosta, feber och tryck över bröstet senaste veckan. ?

Mannen sa till ambulanssjuksköterskorna att han hade larmat för att han inte hade kunnat sova på hela natten och för att han inte hade blivit bättre efter den läkarundersökning han varit på några dagar tidigare. Han hade kontaktat både vårdcentralen och akutmottagningen flera gånger för sina besvär och undersökts av läkare två gånger.

??Patienten var så kall om händerna att ambulanssjuksköterskorna inte lyckades mäta syrgasmättnaden, men han hade inga andningsbesvär och hans lungor lät normala. De kunde inte ta hans blodtryck. Sjuksköterskorna ansåg att mannen inte behövde ambulans men att han borde läkarundersökas. I samråd med patienten beställde de en transport till sjukhuset. När sjuksköterskorna hjälpte mannen till bilen blev han trött och andfådd och måste pausa. Han gick framåtlutad för då hade han inte ont i bröstet.??

När mannen anlände till sjukhuset var han mycket smärtpåverkad och lades in på intensivvårdsavdelningen. Han avled efter en timme i hjärtstopp på grund av hjärtmuskelinflammation.

??En anhörig klagade till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som kritiserar sjuksköterskorna i ambulansen för att de inte undersökte mannen tillräckligt och inte tog ett ekg när de inte fick mätvärden på syrgasmättnad och blodtryck. Däremot bedömer Ivo att mannens uppgifter om bröstsmärtor aldrig hade nått läkarna på vårdcentralen.

?(Diarienr 8.2-25716/2014-15)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida