Ser lösningar på vårdkrisen

Ser lösningar på vårdkrisen
Anna Borgesand (t h) ser fram emot sitt kliniska basår på Sahlgrenskas kirurgi- och medicinavdelningar. Här tillsammans med kollegan Katia Hamnstedt. Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Framtidshot. Personalbristen ses samstämmigt som det största hotet mot vården. Vårdförbundet har tagit fram ett åtgärdsprogram som kan lösa den akuta krisen.

8 april 2015

Personalförsörjningen har blivit den största utmaningen för framtidens vård. Enligt Statistiska central-byrån, SCB, beräknas över 11 000 specialistsjuksköterskor saknas om tio år och ännu fler, 14 800, om 20 år. Då kommer det också att saknas 2 300 biomedicinska analytiker och 1 700 barnmorskor.?

På ett seminarium om kompetensförsörjningen efterlyser Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, en nationell samling för att hitta lösningar. Anders Henriksson, socialdemokratisk ordförande för landstingsstyrelsen i Kalmar län och nyvald vice ordförande i SKL, Sveriges kommuner och landsting, håller med.?

— Alla landsting ser problemet och inser att något måste göras, men förutsättningarna ser olika ut. Det behövs en samlad bild och att vi sätter oss ner för att diskutera vad vi kan göra gemensamt, säger han.

??Även statsminister Stefan Löfven anser att läget är så allvarligt att det inte längre bara är en fråga för parterna. ?

— För att vi ska lyckas hålla en sjukvård av yppersta världsklass krävs ett tätare samarbete mellan stat, kommuner, landsting och regioner kring kompetensutveckling och kompetensförsörjning, sa han på SKL:s valkongress nyligen.

?Vårdförbundet har förslag till sex akuta åtgärder och ett av dem är yrkesintroduktion. Vårdfokus har tidigare berättat om exemplet Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som infört kliniskt basår för sjuksköterskor, och lyckats rekrytera 120 till den första omgången. De får fast anställning, handledning, utbildningsdagar och möjlighet att pröva olika inriktningar.?

När sjuksköterskan Anna Borge­sand sökte sig dit var det kliniska basåret en bidragande orsak.?

— Det som lockar mig mest är att jag får träffa andra i samma situation. Först kunde jag inte bestämma om jag ville jobba med kirurgi eller medicin, men med kliniskt basår får jag testa båda, säger hon till Vårdfokus.?

Ibland höjs röster för fler utbildningsplatser. Den lösningen tror inte Vårdförbundet på. Redan i dag är det svårt att fylla platserna på utbildningarna till biomedicinska analytiker, och alltför få sjuksköterskor vill satsa på en specialistutbildning. Förbundet vill ha en reglerad specialistutbildning för biomedicinska analytiker och för röntgensjuksköterskor. En kollektiv-avtalsreglerad akademisk specialisttjänstgöring, AST, för sjuksköterskor finns också på åtgärdslistan.?

AST har införts i en del landsting. I Västra Götalandsregionen finns sedan tre år en modell för specialistutbildning inom ramen för anställningen. ??

Sjuksköterskan Christina Vesik hade arbetat 13 år inom psykiatrin när hon sökte och fick en sådan utbildningstjänst. I juni blir hon färdig psykiatrisjuksköterska. ?

Hon har haft heltidslön och delat sin tid mellan studier på halvfart och halvtidsarbete på den ordinarie arbetsplatsen. När hon blir färdig specialistsjuksköterska får hon ett schablonpåslag på lönen med 2 000 kronor.?

— Betalda studier fick mig att ta steget, men ibland frågar jag mig om det är värt det. Jag har lärt mig personcentrerad vård, nya tekniker och diagnostiska instrument, men får min ökade kompetens avspegla sig i mina arbetsuppgifter? Jag vill att arbetsgivaren har en plan för det, säger hon.

6 punkter mot krisen

  • Akademisk specialisttjänstgöring. AST, för sjuksköterskor införs i hela landet.
  • Huvudmännens ansvar för utbildningsanställningar för akademisk specialisttjänstgöring regleras i lag.
  • Specialistutbildningar för röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker utreds.
  • Socialstyrelsen får i uppdrag att analysera kompetensförsörjningen.
  • Kommuner och landsting tar fram en strategi mot den strukturella lönediskrimineringen.
  • Strukturerad yrkesintroduktion införs.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida