— Det var en slump. En kompis som vikarierade som distriktssköterska i Arvidsjaur frågade förra våren om jag inte ville börja i mödravården där två dagar i veckan. Både barnmorskan och bvc-sjuksköterskan var sjukskrivna hela sommaren. Varför hade du lämnat yrket?


— Jag hade blivit utbränd efter 20 år som barnmorska på förlossningen i Boden. Under sjukskrivningen funderade jag på att bli min egen. Jag gick en massagekurs och en starta eget- kurs, och köpte in en floatingtank. Men nu efter tolv år som företagare är jag less på att aldrig vara ledig.Var det inte svårt att komma tillbaka efter så lång tid?


— Jag gick dubbelt med en barnmorska i Arjeplog i tre dagar. Svårast var datasystemet, trots att jag är datavan. Barnmorskeriet satt i ryggmärgen och sommaren gav blodad tand. Sedan gick jag under året och lärde mig att sätta spiraler och läste på för att få förskrivningsrätt för preventivmedel. I somras jobbade jag sju veckor på mödravården i Luleå. Kollegerna var verkligen underbara, jag fick fråga hur mycket som helst.


— Det är väldigt roligt att komma tillbaka till vården. Efter julhelgerna börjar jag ett vikariat i mödravården i Boden.