”Vad smal du har blivit, hur bar du dig åt?” ”Jag slutade banta.” Citatet ur bokens förord beskriver en del av filosofin bakom mindful eating. De flesta av oss har ”tränats” i att tänka på vad vi bör äta och vad vi inte får stoppa i oss. Men det hjälper inte att ha dåligt samvete över lösgodispåsen på väg hem från jobbet, eller att fatta orealistiska beslut som att aldrig mer äta socker. 


Mindful eating handlar i stället om att tänka på varför vi äter och att bli medveten om kroppens signaler. Varför känner vi till exempel sug fast vi inte är hungriga? Ofta äter vi för att tillfredsställa olika känslomässiga behov och med hjälp av boken kan läsaren öva på att minska stress och känsloätande och i stället njuta mer av mat. Den innehåller också många recept, syftet är att träna sig i att känna efter vad maten verkligen smakar.


Författarna är specialistläkare i psykiatri respektive socionom och mindfulnesslärare.