De startade mottagning för unga män

De startade mottagning för unga män
Barnmorskorna Kerstin Karlqvist Falk och Kerstin Lind hoppades på 450 barnmorske­besök under förra året, det blev 570. Nu hoppas de att projektet ska permanentas.

Barnmorskorna Kerstin Lind ?och Kerstin Karlqvist Falk på Flogsta vårdcentral har startat en mottagning för unga män.

— Det som har överraskat oss mest är att alla tycker om att vi ställer allmänna hälsofrågor. Det märks att de har känt att de inte haft någonstans att ta vägen, säger Kerstin Lind. ?

De unga män de möter har inte haft tillgång till vård kring sexuell hälsa i primärvården eftersom ungdomsmottagningarna i Uppsala län har en 20-årsgräns. Kvinnorna däremot har kunnat fortsätta på barnmorskemottagningen. ?

— Då allt fler äldre killar och unga män ville få komma till ungdomsmottagningen mognade ett jämställdhetstänk fram hos oss. Vi ville ge dem någonstans att gå och med projektpengar blev det möjligt, berättar Kerstin Karlqvist Falk. ??

Ett rum på vårdcentralen utformades särskilt för gruppen, bland annat med ett stort kondomskåp. Mottagning unga män, MUM, är öppen på torsdagarna och välkomnar 20-29-åringar från hela länet. Männen får samma frågor som kvinnorna: om sexualitet och reproduktiv hälsa och hälsa i allmänhet, om levnadsvanor, våld och droger. Den största gruppen besökare kommer för att testa sig för sexuellt överförbara sjukdomar.?

— Men då vi ställer våra frågor kommer ofta annat upp också. Vi ser att många inte är vana vid att prata om sexualitet, men de är ofta väldigt glada över att ha fått lätta sitt hjärta, säger barnmorskan Kerstin Lind.??

Missbruk, alkoholproblem och panikångest är exempel på sådant som kommit fram i samtalen. Förutom barnmorskorna består mottagningen av läkare, kurator och psykolog och de använder ofta alla delar av teamet. I ett nätverk ingår sjukhusets mottagningar för venerologi, urologi, infektion, endokrinologi och den affektiva mottagningen. ?

— Det gör det enklare för dem som behöver slussas vidare, säger Kerstin Karlqvist Falk. ??

En förutsättning för att få starta projektet var att barnmorskorna vidareutbildade sig med 7,5 högskolepoäng i andrologi, båda hade redan 15 poäng i sexologi. De lärde sig att undersöka män och var under året på studiebesök på liknande mottagningar både i Sverige och i Holland. ?

Med regnbågsflagga, kondomskåp och tidningen Ottar i väntrummet signalerar mottagningen öppenhet. Transpersoner är en grupp som hittat till mottagningen, det glädjer barnmorskorna.?

De hoppades på 450 barnmorske­besök under förra året, det blev 570. Nu hoppas de att projektet ska permanentas.

Lästips

Män och jämställdhet (SOU 2014:6)
www.riksdagen.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida