Vi bodde på ett litet hotell i Frankrike med en stolt regnbågsflagga vajande på fasaden. I receptionen stod två äldre kvinnor före mig. De hade uppenbarligen ett problem. Av misstag var inte rummet de beställt ledigt. Receptionisten förklarade att de i stället fick välja mellan två rum, ett med dubbelsäng eller ett med utsikt. Båda delarna fanns inte att få på samma rum. Kvinnorna diskuterade lite tyst med varandra en stund och meddelade sedan att de valde rummet med dubbelsäng.


Det gjorde mig varm om hjärtat att höra det självklart uttalade önskemålet. Hur många kvinnor i liknande situation har inte tidigare känt sig tvingade att låtsas vara väninnor? Och valt utsikten?Kring äldres sexualitet finns fortfarande tabun och osäkerhet, inte minst i vården. Att hitta en sjuksköterska eller barnmorska som arbetar aktivt med frågan har inte varit lätt. Vår reporter fick till slut kontakt med barnmorskan Jenny Grälls. Hon arbetar som sjuksköterska på ett privat äldreboende och känner att hon har stor nytta av sina kunskaper som barnmorska där. Men den specifika kunskapen om äldres sexualitet har hon fått lära sig själv. 


Det är klent med undervisning i ämnet på vårdutbildningarna. Sakta ökar dock medvetenheten. Exempelvis startar Västra Götaland i höst en utbildning för personal i äldrevården om äldres sexualitet.