Monica Kriström. Enkät 1-17
Monica Kriström. Foto: Mikael Lundgren

Monica Kriström
Sjuksköterska på 
medicinmottagningen, 
Umeå universitetssjukhus


— Nu arbetar jag bara dagtid. Det bästa med det är att man får rutiner i livet. Det är viktigt med regelbundna rutiner för mat och sömn, för att må bra och vara frisk. Att ha kvällarna fria är också bra, det är värdefullt att kunna vara med på sociala aktiviteter
— Det sämsta är att lönen blir sämre eftersom jag inte har någon ob-ersättning längre. Dessutom är det längre arbetstid. När man jobbar dagtid är det 40-timmarsvecka, men nu när jag är lite äldre har jag gått ner i arbetstid och är ledig en dag varannan vecka. Det förgyller livet mycket.

 

Sarah Lyxell. Enkät 1-17
Sarah Lyxell. Foto: Mikael Lundgren

Sarah Lyxell
Sjuksköterska på barnonko­logiska vårdavdelningen, Umeå universitetssjukhus
— Jag har en arbetstidsmodell som kallas modifierad 3:3. Det innebär att vi arbetar tre dagar och sedan är lediga tre dagar. Men under de lediga dagarna arbetar vi ett visst antal arbetspass under året, som kallas bufferttid.
— Det är bra att vi har betydligt fler lediga dagar än vanligt schema. Det är ganska tungt psykiskt att arbeta här. Av de arbetstidsmodeller som finns på sjukhuset är det här det mest fria.
— Men man måste vara tillräckligt många på avdelningen för att kunna arbeta med modellen. Vi ska ersätta korttidsfrånvaro själva, och ibland finns ingen att ringa in och då kan vi behöva gå kort om personal det passet.

 

Åke Rustad. Enkät 1-17
Åke Rustad. Foto: Lars Dahlström

Åke Rustad
Ambulanssjuksköterska, Särna ambulansstation
— Det finns inget dåligt med mina arbetstider, vi har det otroligt bra här. Det allra bästa är friheten att själv kunna bestämma över hur och när jag ska jobba. Vi lägger våra scheman själv och jag brukar ta 2-4 dagar i rad och sedan upp till en vecka ledigt.
— Vi har två turer, dagtid 8-18 och natt 18-08. Är det lugnt på natten kan vi lägga oss och sova några timmar. Eftersom det är många timmar per pass kan vi ofta få längre ledigheter.
— Jag jobbar ungefär två helger av sju, det har jag inga problem med. Min sambo arbetar också inom ambulansen, på en annan station, så det fungerar bra med privatlivet. Jag skulle aldrig kunna tänka mig ett nio till fem-arbete.

 

Carina Eriksson. Enkät 1-17
Carina Eriksson

Carina Eriksson
Barnmorska, Visby lasarett, Gotland
— Det bästa är att jag får lediga vardagar och förmiddagar när jag arbetar skift. Då kan jag uträtta ärenden och rå om mig själv när andra arbetar. Jag får också kortare arbetstid när en viss del av tjänsten är natt. Det ger fler lediga dagar.
— Det sämsta är att det kan vara svårt att vända på dygnet. Nattsömnen blir störd om det blir mycket blandning av natt, kväll och dag. Många nattskift under den mörka årstiden ger stor brist på dagsljus. Det kan påverka mig negativt.
— Kvälls- och helgpass ingår i vården. Visst är det tråkigt att vara från familjen på helger när de är lediga, men det är ett givande och tagande.