Jag har ofta tänkt på Barni Nor. Sjuksköterskan med sin fängslande historia som Vårdfokus intervjuade för sju år sedan. 


Därför känns det extra bra att vi nu har en ”hur gick det sen-intervju” med henne. Inte minst för att den publiceras i mitt sista nummer som chefredaktör för Vårdfokus.


När vi träffade Barni Nor 2010 skulle hon just disputera på ämnet amningsrådgivning i hivdrabbade afrikanska områden. Hon kom till Sverige som 12-åring på flykt från krigets Somalia. Nu är cirkeln sluten. Barni Nor är tillbaka i Afrika, på Nairobiambassadens biståndsektion för Somalia, hennes gamla hemland.


Under de sju år som gått sedan Vårdfokus intervjuade henne förra gången har hon varit lektor vid universitetet i Manchester och arbetat på Sida som handläggare för globala forskningsprogram.


Det som grep mig mest i den första artikeln var ändå Barni Nors stora självförtroende, trots hennes bakgrund som i den svenska flyktingdebatten mest skulle tolkas som problem. Den stolta känslan uttrycker hon ännu tydligare nu: ”Jag är kvinna, somaliskt flyktingbarn och muslim. Och jag har växt upp i Sverige. Allt det är en enorm rikedom — inte en svaghet.”Det känns som en härlig avslutning på mina 21 år på Vårdfacket/Vårdfokus. Tack, alla ni fantastiska Vårdförbundsmedlemmar som jag har fått möta i tidningen genom åren!