Irene Thunes Lindblad

Barnmorska vid gynmottagningen, Kristianstad
— Jag skulle vilja ge det till barnmorskan Roxana Leyton som tagit fram appen Abort Skåne. Det är en app som innehåller information om metoder, preventivmedel och kontaktuppgifter till olika kliniker. Dessutom finns informationen översatt till flera andra språk. 


— Roxana Leyton är värd ett pris för det fantastiska arbete hon lagt ner på att skapa appen. Den är gratis och kan verkligen skapa trygghet för patienterna.


— Tyvärr är den inte så känd ännu och jag tror att ett pris skulle kunna bidra till att marknadsföra appen och göra den mer tillgänglig för kvinnor.

 


Benny Jernberg
Biomedicinsk analytiker, patologen, Falu lasarett
— Vår avdelningschef, Elin Darnerud. Hon blev chef för bara något år sedan och har sedan dess kämpat mycket för att vi på patologen ska synas på olika sätt.

— Exempelvis bjöd hon in sjuksköterskor och andra på sjukhuset i Falun till en föreläsning där hon berättade om vårt arbete på patologen. Men hon har även bjudit in andra från landstinget och även skolklasser.

— Dels behöver de unga få veta att det finns en utbildning som kan leda till jobb hos oss, dels tycker jag det är bra rent generellt att folk får reda på hur mycket arbete det ligger bakom varje enskilt svar från patologen.Anna Björsson

Sjuksköterska i ambulans och nyutbildad barnmorska, Danderyds sjukhus
— Janne Kautto, före detta ordförande för ambulanssjuksköterskornas riksförening, för att han är en så bra talesperson för vår yrkesgrupp. Jag vet ingen som är en sådan eldsjäl och så energiskt har drivit förbättringsarbete inom ambulanssjukvården som han.

— Han har ständigt nya idéer och är en av initiativtagarna till projektet MBU, Människan bakom uniformen, där utryckningspersonal möter ungdomar.

— Det var mycket tack vare honom som landstinget i Stockholm insåg hur viktigt det är med förebyggande — och relationsbyggande — arbete.


Ulrica Myhrberg
Hjärtsviktssjuksköterska, Öregrunds vårdcentral

— Till vår verksamhetschef. Hon lyssnar på personalen och får sjuksköterskorna att utvecklas genom att ge oss egna ansvarsområden. Här har vi — förutom distriktssköterskor — astma/kolsjuksköterska, hjärtsviktssjuksköterska och diabetessjuksköterska.
— Mycket tack vare vår chef är det här en trivsam arbetsplats som man gärna stannar kvar på. Det gör att vi också kan erbjuda patienterna en kontinuitet. De får möjlighet att träffa samma läkare, utan alltför lång väntan, och tack vare våra ansvarsområden och ett välfungerande bokningssystem kan vi ge vård på rätt vårdnivå och på rätt tid. Vår chef tänker utanför ramarna.