Har du känt pressen i och med det stora ansvaret att hantera läkemedel? Anna dömdes för vållande till annans död efter att en medicinflaska förväxlats och en man fick stora mängder morfin i stället för bedövningsmedel. På 1930-talet, då Anna arbetade, kunde sjuksköterskan få hela skulden för en felhantering, även om hon inte ens varit inblandad i den. Läs hela historien på sidan 54. 


Detta hände innan lex Maria kom några år senare. Då var sjuksköterskan ofta en person som gjorde det hon blivit tillsagd att göra och inte sa emot. Detta har lyckligtvis luckrats upp. Nu är det allt fler som inte låter sig tystas när de tycker något är fel. Till exempel Katrine. Hon tröttnade på hur de gamla hade det i kommunen där hon jobbade och gick ut i media om det. Då blev hon kallad till kommunhuset. Mer på sidan 18.Snart sjunger en hel sjuksköterskekör. En av mina första upplevelser som ny chefredaktör för Vårdfokus var att besöka Vårdgalan. Skärpta, innovativa och kreativa sjuksköterskor, som var allt annat än tysta, hade blivit nominerade både till årets Vårdförbundspris och Årets vårdchef. Riktiga inspiratörer! Intresset för vad de hade att säga är stort. Det har märkts bland annat på att Vårdfokus artikel om Årets vårdchef har setts av över 47 000 på facebook. 


Missade du artikeln där kan du läsa om det på sidan 24. Trevlig läsning och välkommen att ta dig ton på vår facebooksida.