Manna Vostas främsta tips till andra som vill göra utlandspraktik är att möta olikheter med nyfikenhet och respekt. Det kommer inte att vara som hemma och du måste gilla läget.

Som när hon förvånat konstaterade att laboratoriepersonalen på sjukhuset i staden Sriracha sydost om Bangkok plockade fram frukt, ris, friterat fläsk och snacks till arbetsbordet, där det också stod patientprover. De åt samtidigt som de validerade resultat. Endast på mikrobiologilabbet var de noga med handskar.

Hon blev tacksamt bjuden på en massa goda, och för henne exotiska, smaker och berättade försiktigt att hon lärt sig under utbildningen i Sverige att hon alltid ska använda handskar.

Egentligen skulle hon ha haft sällskap av en studentkompis från Stockholm, som fick ställa in i sista stund. Nervositeten över det stora äventyret kändes lite värre när hon i mitten av september förra året kom ensam till Thailand och Sriracha, där Karolinska institutet har ett utbytesuniversitet.

Hon hade inte lyckats ordna bostad i förväg. Men några thailändska studenter som hon träffat när de var på utbyte i Stockholm hjälpte henne snabbt att fixa ett boende nära sjukhuset.

Efter en kort introduktion var hon i gång. Hon skulle praktisera på tre olika labb, fyra veckor på varje. På sjukhuset pågick en renovering, det var trångt, varmt och mycket folk.

På ett av labben var ingen i personalen tillräckligt bra på engelska. Chefen tyckte att Manna Vosta ställde för många frågor. Hon blev frustrerad över att behöva sitta och titta utan att förstå.

— Det löste sig. Vi blev bättre på att kommunicera och på slutet fick jag göra mer. Men om du ska på utlandspraktik, se till att någon kan engelska där.

Eftersom labben jobbar mer manuellt i Thailand har hon fått leta bakterier som en detektiv.

— Det var väldigt lärorikt och intressant. Inte bara studierna, utan också den personliga utvecklingen. Att möta nya situationer och människor har gett mig bättre självförtroende, säger Manna Vosta.

Hennes sista tips är att ta ansvar för sitt eget lärande under praktiken. Hon såg bland annat till att få vara med vid en benmärgsaspiration.

— Ställ frågor, var nyfiken, se och gör nya saker.