Hon startade vid en vik i Antarktis den 15 november och var framme vid Sydpolen på julafton. Då stod det klart att Johanna Davidsson är den kvinna som skidat sträckan på kortast tid. En av dem som gratulerade vid målet var den brittiska som hade det gamla rekordet. Johanna kunde vila ut i ett varmt tält, fick lagad mat och träffade folk från den amerikanska forskningsstationen. 


Vad får dig att välja ett sådant äventyr?

— Det är härligt att vara ute i en så fantastisk miljö. När jag hade klarat det och kom fram till Sydpolen kände jag mig som världens lyckligaste människa.


Tänkte du aldrig på att ge upp?

— Jag ställde mig frågan, men kom alltid fram till samma svar: aldrig! Det är en verklig boost för självförtroendet att anta en sådan här utmaning och sedan klara den. Men visst sviktade humöret ibland.


Hur går tankarna när man skidar ensam, mil efter mil, dag efter dag?

— Jag träffade faktiskt en finsk kille under en vilodag. Och en annan dag träffade jag på ytterligare en expedition som gått samma rutt som jag. Så jag pratade med andra vid två tillfällen.


Hur gick hemresan?

— Det kändes lite motigt att lämna det varma tältet och gemenskapen för att skida hela vägen tillbaka. Men det gick bra. Med hjälp av vinden och ett kitesegel tog återresan 12 dagar. Jag hade mat för 20. En tag åkte jag 205 kilometer. 


Nu ska Johanna vila, sedan återgår hon till patientarbetet på mottagningen i Tromsö. Det ser hon fram emot.