Science fiction har blivit verklighet

Science fiction har blivit verklighet
Michelle Wahrolén. Foto: Angelica Söderberg
9 oktober 2018

På 70-talet var en av mina favoritböcker Så funkar det. I slutet av boken förutspåddes fantastiska framtida tekniska innovationer. Fascinerande, tyckte jag, att de trodde att man skulle kunna prata med någon i telefon samtidigt som man såg personen i en tv-ruta. Science fiction! Mänskliga organ som skrivs ut ur skrivaren. Är det också science fiction? Nej, det är ett exempel på teknik som snart kan finnas inom sjukvården. Redan i dag finns en hel del teknik som till exempel gör att patienter själva kan ta prover och annat utan att behöva lämna sitt hem. ?

I vår högteknologiska tillvaro kan du genom ett litet chip eller streckkoder få massor med information. Något som också nyttjas i sjukvården — delvis. Vid operation får sjuksköterskor fortfarande göra en omständlig och tidskrävande manuell registrering. Konstigt och otidsenligt tycker Åsa Björkman och hennes kolleger på orto­pedikliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. De drömmer om att få skanna in streck­koder.??

Det är inte bara teknik som blir mer avancerad. I många andra länder är det vanligt med avancerade specialistsjuksköterskor som både ger vård, behandling och kan ställa diagnoser. Vi har träffat nederländska Lianne Buitendijk som arbetar som det på ett multikulturellt äldreboende i Rotterdam. I Nederländerna finns 3 000 avancerade specialistsjuksköterskor, i Sverige blott 30. Vårt land har även svårt att fylla utbildningsplatserna för vanliga specialistsjuksköterskor. Trots att regeringen för tre år sedan satsade på fler platser. Nu får fler utbilda sig med lön.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida