Mai-Lis Hellénius är överläkare på Karolinska institutets Livsstilsenhet och berättar i sin bok om hur vi genom att äta medelhavsmat undviker fetma, hjärt-kärlsjukdom, cancer och minnesstörningar. Vi får lära oss att matpyramiden ska stå på en bred bas av bland annat baljväxter, grönsaker, frukt och nötter. Högst upp, där pyramiden är som smalast, finns läskedrycker och sötsaker.

Forskning har visat att medelhavsmaten inte bara gör kroppen frisk utan också minskar risken för depression. Och det är aldrig för sent att lägga om sin kost. Världens största studie över ändrade matvanor, Predimed, visar att medelhavsmaten förbättrade hälsan hos försökspersonerna som alla var 55–80 år.

Boken bjuder på Fettskola, Kolhydratskola och lär oss att fiberrika kolhydrater är bra för vår tarmflora. Recept på nyttigheter som granola, gazpacho och kyckling i lergryta ingår.