Från nyår kan barnmorskor ha Barnmorske­förbundet/SRAT som sitt fackförbund. Beslutet togs på förbundets extrastämma i november. SRAT är ett akademikerförbund som nu samlar 25 yrkens medlemsföreningar. 


Mia Ahlberg, ordförande för Barnmorskeförbundet, hoppas att de barnmorskor som har sitt hjärta kvar hos dem — men vill ha sitt fackliga engagemang hos Vårdförbundet — kommer att tänka om. 


— Förhoppningsvis kommer de att se att vi är ännu mer relevanta för dem i deras frågor. Vårt arbete för professionen tar inte slut här, det fortsätter vi att utveckla, men nu med det fackliga mandatet, säger hon. Ännu är det för tidigt att veta hur många av Vårdförbundets barnmorskemedlemmar som kommer att vilja byta förbund. Men samma dag som beslutet fattades började telefonerna ringa på Vårdförbundet Direkt, med barnmorskor som ville gå ur.


Rådgivaren Susanne Björkman säger att de var förberedda på att det skulle hända om det blev ett ja.


— De som ringer säger att de vill gå med i Barnmorskeförbundet för det är där de har sitt hjärta, det är en solidaritetshandling. Barnmorskor har en väldigt stark yrkesidentitet och de säger att de inte vill svika sin professionsorganisation. Ingen av dem jag har pratat med uttrycker missnöje med Vårdförbundet, berättar Susanne Björkman.Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tror ändå att många barnmorskor vill vara kvar i Vårdförbundet.


— Vi kommer att fortsätta driva barnmorskornas frågor. Nu går vi in i en ny avtalsrörelse så det är viktigt. Vi fortsätter att sitta vid förhandlingsbordet och vara den starka motpart till arbetsgivaren som vi varit hittills. Vi har barnmorskor som förtroendevalda i alla led, säger hon. Vad har Vårdförbundet att erbjuda barnmorskor som inte SRAT har?

— Vi kan 24/7-vårdens utmaningar, det är där barnmorskor befinner sig. Genom Vårdförbundet får de kollektivavtal som vi förhandlar fram. Vi har till exempel 34 timmar och 20 minuters veckoarbetstid för dem med roterande schema och 30 procent natt. Det gäller för våra medlemmar och för oanslutna. För medlemmar i den nya fackliga organisationen har arbetsgivarna möjlighet att lägga en veckoarbetstid på 38,25 timmar. Många lokala avtal som Vårdförbundet har förhandlat fram ger dessutom ytterligare sänkt arbetstid. Men visst oroar sig Sineva Ribeiro för ett medlemstapp.


— Det här kommer inte gynna barnmorskorna. Och inte oss heller, säger hon.