Enkät: Hur gör du för att få friskvård?

6 februari 2018
Antonela Horvat

ANTONELA HORVAT 
Röntgensjuksköterska, Vrinnevisjukhuset, Norrköping

?— För mig är friskvård allt som får mig att må bra, både fysiskt och psykiskt. Det är allt som handlar om att förbättra och bevara hälsan. ?

— Gymmet är en viktig del av friskvården för mig, sen försöker jag varva ner genom att meditera. Oftast är det när man har minst tid för friskvård som det behövs som mest. Då gäller det att ta sig tid för det, även om man känner att den inte finns. Ibland kan det vara svårt, men det gäller att prioritera hälsan. ?

— Det är lättare att förhindra ohälsa i tid än att hela sig i efterhand. ?

Marianne Kisthinios

MARIANNE KISTHINIOS 
Universitetsadjunkt, sjuksköterskeprogrammet, Malmö högskola

— Vi får 1 500 kronor per år eller 125 per månad från arbetsgivaren. Vi har tydliga riktlinjer som är lätta att hitta och det är enkelt för oss att utnyttja eftersom våra arbetstider är så flexibla.

— Jag vet många som gör det men själv utnyttjar jag det inte. Jag har möjligheten om jag skulle vilja, men jag har inte haft något behov av det. Promenera är min stora grej, vi har hund så det blir mycket promenader och det är ju gratis.

— Fast nu fick jag en tanke. Jag har gått och dansat salsa, jag kanske skulle kunna använda friskvårdsbidraget till det? Det ska jag kolla upp!

Christina Larsson

CHRISTINA LARSSON 
Sjuksköterska i hemsjukvården, Dals-Eds kommun, Västra Götaland

— Vi har 500 kronor i friskvårdsbidrag per år. Men nu får jag stå med skämskudden, för jag har inte utnyttjat det. Fast jag tränar flera gånger i veckan på Friskis & Svettis och det är huvudsaken.

— Tidigare arbetade jag inom företagshälsovården och där var friskvårdsbidraget 2 500 per år. Det är en rejäl friskvårdspeng. Och så fanns yoga på arbetstid, men som företagshälsovård ville de väl föregå med gott exempel.

— Här i kommunen finns också ett gym för rehabilitering. Jag tror att man kan byta sin friskvårdspeng mot att gå och träna där. Men vi har inte möjlighet att träna på arbetstid. Det är klart att det vore en stor fördel.

Helena Öhman

HELENA ÖHMAN 
Sjuksköterska och stomi­terapeut, kirurgikliniken, Norrlands universitetssjukhus, Umeå

— Jag känner att jag först måste avsluta alla arbetsuppgifter innan jag kan prioritera friskvård. Vi har rätt till en timmes friskvård per vecka, men jag utnyttjar det sporadiskt ungefär en gång i månaden.

— För det mesta tar jag en promenad. När jag gjorde praktik gick jag på vattenträning en gång varje vecka i samband med lunchen. Som jag arbetar nu finns det inte utrymme att gå ifrån arbetet så länge.

— Jag försöker friskvårda på min lediga tid i stället. Självklart känns det viktigt att prioritera min hälsa och friskvård för att må bra nu och i framtiden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida