Här vill fler jobba än de kan ta emot

Här vill fler jobba än de kan ta emot
Johan Ellegård och Caroline Karlsson vid tavlan där de planerar vilket vårdlag som an-svarar för patienterna. Foto: Privat

Sjuksköterskorna flydde och vårdplatser stängdes. Men i dag finns inga luckor och chefen oroar sig i stället för att behöva säga nej till jobbsökande.?

30 april 2018

För två år sedan var det kris på den kirurgiska akutvårdsavdelningen vid Norra Älvsborgs länssjukhus. Mer än hälften av sjuksköterskorna, 16 personer, sa upp sig inom ett halvår. Avdelningen fick stänga vårdplatser och blev beroende av hyrsjuksköterskor.

?I samband med det klev Johan Ellegård, en av avdelningens sjuksköterskor, tidigare också sektionsledare, upp och blev avdelningschef. Sedan dess har han och arbetsgruppen lyckats förändra stämningen. Sedan ett år är bemanningen fullständig och alla vårdplatser öppna.

??Just nu har de till och med fler som vill arbeta på avdelningen än de kan ta emot och Johan Ellegård oroar sig för att behöva tacka nej till sökande.

?Han har några framgångsknep som han tror lett fram till dagens positiva situation. Ett är det medvetna arbetet med stämningen. Den som är ny ska kunna fråga vad som helst, få hjälp och bli bemött med respekt. Han vill själv föregå med gott exempel och satsar på att finnas till hands, hjälpa till och svara på frågor.?

— Jag skulle aldrig stänga dörren in till mig. Jag kanske har några viktiga arbetsuppgifter, men inte lika viktiga som personalen som arbetar direkt med patienterna, säger Johan Elle­gård.??

Sjuksköterskan Caroline Karlsson började på avdelningen för tre år sedan. Då kunde belastningen på sjuksköterskorna vara tuff. När det var som värst funderade även hon på att sluta. I dag är hon glad att hon blev kvar. En lyhörd chef och mer av kompetens­utveckling bidrar till det. ?

Caroline Karlsson har en delad tjänst och arbetar både kliniskt och som utvecklingssjuksköterska. Hon och kollegan följer behovet av utbildning på avdelningen och driver projekt för att till exempel minska risken för trycksår. ??

Utveckling och utbildning är Johan Ellegårds andra knep.?

— Vi har anställt många unga, nyutexaminerade sjuksköterskor. De behöver fylla på sina kunskaper från sjuksköterskeutbildningen med allt som är specifikt inom kirurgi. Men alla trivs bättre när de får utvecklas, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida