Par i röntgen

Eget företag gav arbetsglädjen tillbaka

Eget företag gav arbetsglädjen tillbaka
Ständig press och eviga köer fick Sofia Rannberg och Christian Lind att ta nya vägar i jobbet. Foto: Jonathan Lind

Ständig press, eviga köer. Efter bara ett par år i yrket funderade paret Christian Lind och Sofia Rannberg på att sluta som röntgensjuksköterskor. Men i stället startade de företag — nu kapar de röntgenköer Sverige runt.

På kvällar och helger står MR-kameror och datortomografer normalt overksamma på sjukhusen. Det är då de passar på. Affärsidén kan tyckas enkel men såvitt de vet är de ganska ensamma på marknaden.

– Ja, visst är det konstigt. Inom industrin skulle det aldrig hända att man köpte in dyra maskiner utan att köra dem. Ibland står de tomma även dagtid när det saknas folk, säger Christian Lind i telefon från Karlstad där paret bor när de inte är ute på jobb.

Snabbare upptäckt

De startade företaget för ett halvår sedan, i mars kom de i gång med sina första uppdrag. Hittills har det gått bra. Eftersom företaget inte har kostnader för maskiner eller lokalhyra, blir det billigare för regionerna att anlita än andra privata vårdgivare, enligt Christian Lind. Och för patienterna kan det innebära kortare väntetid, snabbare upptäckt och eventuellt minskad risk för sjukskrivningar, menar han.

– Många i arbetsför ålder föredrar också att komma in för undersökning kväll eller helg.

Regionerna kan skriva avtal för enstaka insatser på några veckor eller för regelbundet återkommande besök. Då kommer Christian Lind och Sofia Rannberg och deras uppdragsanställda röntgensjuksköterskor och inkvarterar sig nära sjukhuset, gärna på ett lägenhetshotell. På helgerna kan de jobba mellan klockan 8 och 21, på vardagskvällar ännu senare, beroende på när sjukhusentrén stänger och på behovet.

Det kan låta lite väl intensivt men för paret har det betytt att de återfått glädjen i sitt jobb.

– Det är en helt annan känsla. Vi får siffror och resultat direkt, svart på vitt, och vi implementerar de arbetssätt som har visat sig fungera bäst. Det är roligt, vi hjälper folk och får mycket tack från patienterna, säger Christian Lind.

Lärde sig mest i Australien

De har båda erfarenhet från såväl fast anställning som jobb i bemanningsbranschen. Genom att ”hoppa runt” har de lärt sig mycket om vad som funkar bra och mindre bra, tycker de. Dessutom får de mycket tips och hjälp av gamla klasskompisar och kolleger. Allra mest lärde de sig under sitt gemensamma halvår på TMC i Sydney – företaget med anställda som granskar bilder från akutröntgen när det är natt i Sverige. Radiologerna där var ”extremt bra på att ge feedback”.

Christian Lind och Sofia Rannberg anlitar gärna röntgensjuksköterskor som, liksom de själva var, är på väg att hoppa av yrket eller redan har gjort det. Sådana som inte orkar längre och kanske känner att de inte räcker till. Men röntgensjuksköterskor som är anställda i regionerna är de försiktiga med att anlita.

– Vi vill inte stjälpa landstingen att hantera sina röntgenköer, säger Christian Lind.

Vill fastanställa

Ambitionen är att fastanställa röntgensjuksköterskor i företaget, personer som vill jobba några veckor i månaden och sedan vara lediga. En viktig tanke är att låta personalen ha inflytande över hur jobbet ska läggas upp.

Men vad vet ni om att driva företag?

– Vi har lärt oss ganska snabbt och har familj och kontakter som hjälper oss. Vi frågar dem som vet mest och lyssnar, lär och tar hjälp.

Är ni typiska entreprenörer?

– Ja, det är vi. Jag vill vidare, ta nästa steg, medan Sofia är mer eftertänksam och det passar perfekt, vi är ett bra team. Vi har jobbat ihop sedan 2015 och fått en bra gräns mellan arbete och privatliv. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida