Internationellt arbete

Hon hjälper barn i Indien att le

Hon hjälper barn i Indien att le
Anestesisjuksköterskan Anna Strömberg undersöker ett barn inför operationen i Puebla i Mexico, som var ett av hennes tidigare uppdrag som volontär. Bild: Privat

Anna Strömberg ingår i team som skickas till olika världsdelar för att operera barn med läpp-, käk- och gomspalt. ”Lyckan som barnet och föräldrarna visar efter operationen gör det värt allt”, säger hon.

Till vardags är Anna Strömberg anestesisjuksköterska på Helsingborgs lasarett. Men om tre veckor åker hon i väg som volontär för nionde gången. Den här gången går resan till Indien för tredje gången, till Bangalore.

Nu ska hon vara klinisk koordinator, vilket är den högst ansvariga sjuksköterskan operativt. Andra gånger har hon arbetat på uppvaket. Den internationella organisationen hon åker med startades i USA och heter Operation Smile.

Kostnadsfria operationer

Organisationen skickar ut sjuksköterskor, anestesiläkare, logopeder och psykologer från olika länder som arbetar i team. De genomför kostnadsfria operationer av barn, ungdomar och vuxna med läpp-, käk- och gomspalt som inte har råd att betala för operationen.

När de den första dagen på uppdraget möter patienterna för bedömning möts de av långa rader med familjer. Ofta har barn förskjutits av samhället och tvingats leva undangömda.

– Det är också en del vidskeplighet kring den medfödda skadan. Ibland ska den ha orsakats av onda andar, ibland kan mamman skuldbeläggas för något hon gjort under graviditeten, säger Anna Strömberg.

Blir trakasserade i skolan

Det är vanligt att barnen inte får gå i skolan, eller inte vill gå dit för att de blir trakasserade.

– Spädbarnen blir lätt undernärda för att de har svårt att amma, maten kommer ut ur näsan. Familjerna har inte råd med operation och vård.

Anna Strömberg har tidigare varit utsänd till Centralamerika, Afrika och Indien. Den första kvällen träffas teamet för att lära känna varandra lite. Nästa dag packar de upp all utrustning, som sterila instrument, kompresser, handskar och rockar. De lånar operationssalar, vårdplatser på uppvakningsavdelningen och vårdavdelningen på lokala sjukhus.

Under de tio dagar långa uppdragen opererar teamen 100-150 personer. Ibland tar en operation endast 45 minuter.

– Men själva sövningen är lite speciell och görs av anestesiläkare. Patienterna intuberas med en specialböjd tub, för att den ska inte ska ligga i vägen för själva operationsområdet.

Föräldrar ser lycksaliga ut

Anna Strömberg tycker att arbetet på uppvakningsavdelningen är fantastiskt.

– Som när föräldrarna kommer in och ser sitt barn efter operationen när munnen är hel. De ser lycksaliga ut. Det har gått åt många pappersnäsdukar för alla lyckotårar.

De större barnen är mer medvetna om hur de såg ut innan operationen.

– Ungdomar kan bli sittande med spegeln i handen. De kan inte slita sig, för det här innebär en så stor skillnad för dem. Det ger dem självkänsla, en möjlighet till ett socialt liv.

Många har svårt att prata innan operationen.

– Det kan låta nasalt och konstigt. Därför kan de ha blivit behandlade som om de vore dumma eller inte förstår. Efter operationen förändras talet, vilket också ger dem helt nya möjligheter.

Många reser långt hemifrån för att få operationen utförd.

Byter pass med pojkvännen

Förra året åkte Anna Strömberg iväg som volontär hela fem gånger.

– Jag har en förstående arbetsgivare som låtit mig gå ned i arbetstid. Men sedan har jag tur också att min pojkvän jobbar här och vi har bytt pass. Ibland har han hoppat in för mig så att jag kan åka. Jag har även turen att ha toppenkolleger som ställt upp och bytt pass så att jag kunnat åka.

Inom organisationen beskrivs Anna Strömberg som mycket engagerad. Hon får resa och uppehälle betalt, men ingenting för sin arbetsinsats.

– Ja, vi bjuder på vår tid. Men det här ger mig så mycket glädje och energi. Varje gång jag kommer hem är jag helt uppfyllt av alla händelser och möten med människor. Oavsett hur mycket man ger får man mer tillbaka.

Hon vill få mer uppmärksamhet till barn och vuxna som lever med läpp-, käk- och gomspalt och till biståndsorganisationen, som finansieras av sponsorer och donatorer. Därför ska hon och en annan volontär, Andréa Berg, cykla från Malmö till Stockholm, 70 mil på 7 dagar i maj. De kallar insamlingen Bike4smiles.

– Jag det kanske är helt idiotiskt. Ingen av oss har cyklat några längre sträckor tidigare. Vi får se vad vädret bjuder på. Snälla människor längs sträckan låter oss sova hemma hos dem.

Cykelturen och insamlingen går att hitta på Instagram och Facebook. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida