Efter att Linda fött sitt första barn för åtta år sedan hittade hon inte tillbaka till sin kropp. Hon fick ont i magen när hon åt och ofta blev det värre när hon gick på toaletten. Ryggen värkte och Linda läckte urin.

När hon blev gravid igen fick Linda mer besvär av smärtor i bäckenet och hon kunde inte längre jobba kvar som sjuksköterska inom ambulanssjukvården. I stället fick hon ta en kontorstjänst på larmcentralen. Värken i ryggen och bäckenet fanns kvar även efter att det andra barnet fötts. En kirurg konstaterade att hennes magmuskler inte läkt ihop efter graviditeterna. Glipan i bukväggen mätte åtta centimeter och hon hade flera bråck i magen. Men på CT-undersökningen syntes inte bråcken och läkaren tyckte inte att diastasen var tillräckligt stor för att lagas kirurgiskt.

— Det är vanligt att det inte syns lika tydligt när man ligger ner, som under en CT-undersökning. Och eftersom det inte finns riktlinjer för behandling i vården kunde de inte hjälpa mig, berättar Linda.

Det saknas också riktlinjer för undersökning. En grupp kirurger arbetar just nu med att utforma nationella riktlinjer där fysioterapi föreslås som förstahandsbehandling. Operation ska övervägas först efter att fysioterapi inte gett avsedd effekt på funktion och när symtomen ger avsevärt nedsatt livskvalitet. Riktlinjerna väntas bli klara i år.

De allra flesta som har problem med delade magmuskler efter graviditet och förlossning får god hjälp av träning, berättar naprapat Katarina Woxerud. Hon har arbetat med mammors magar i femton år.

— Kroppen läker ofta bäst själv de första två månaderna, men det går att påverka kroppen positivt med träning långt efter det.

Genom sitt arbete träffar Katarina Woxerud ofta kvinnor med rektusdiastas. De vill bli undersökta och få hjälp med eventuell behandling.

— Det märks att det saknas kunskap i vården och kvinnorna vet inte vart de ska vända sig. Om de har stora besvär med urinläckage, tyngdkänsla eller andra bäckenbottenbesvär hänvisar jag dem till gyn eller bäckenbottencentrum. En delning av magmusklerna behöver inte alltid ge besvär, även om diastasen mäter några centimeter. Samtidigt kan en mindre diastas vara mycket smärtsam för någon annan.

Linda klarade inte av att vänta på riktlinjerna, smärtorna gick ut över både familjeliv och arbete, och som boende i Västmanland var det tvärstopp för en operation via regionen. Så i februari i år betalade hon 76 000 kronor för att få den operation som till slut slöt hennes magmuskler.

— Många tror att det är en skönhetsoperation, men det handlar om att ha funktionella muskler som behövs för bålstabiliteten. I dag är smärtan i ryggen helt borta, det är helt fantastiskt. Men jag är försiktig fortfarande och har en lång rehabilitering framför mig. Målet är att jag ska kunna arbeta inom ambulansen igen, säger Linda. sanna björkman

Fotnot: Av privata skäl har Linda bett om att inte ha sitt efternamn med i texten.