Semestertips: Sol, vind och vård

Semestertips: Sol, vind och vård
I Curiemuseets trädgård i hjärtat av Paris finns statyn av Pierre och Marie Curie. Foto: Sacha Lenormand/Musée Curie

Sommaren är här. Oavsett om du har semester eller en lucka i jobbschemat finns många intressanta utflyktsmål för den vårdnördiga. Förutom medicinhistoriska museer med rostiga flergångskanyler och etermasker finns möjlighet att koppla av i Marie Curies frodiga trädgård i hjärtat av Paris eller låta barnen leka sjuksköterska i Lund. Trevlig tur!

11 juni 2019

Från stärkt krage till kortkort; Sjuksköterska -69

Vad: Utställning om sjuksköterskeutbildningens historia. Producerad av Jeanette Tenggren Durkan, baserad på intervjuer av Lovia Aijmer.
Var: På Sahlgrenska akademin, institu­tionen för vårdvetenskap och hälsa, Arvid Wallgrens backe 1, Göteborg.
Öppettider: Vardagar under kontorstid.
Inträde: Fritt.
Kuriosa: Bakgrunden till planscherna är tyget Kärna, formgivet av Helena Henschen för Mah-Jong.

Medicinhistoriska museet, Helsingborg

Vad: Helsingborgs medicin­historiska museum ligger centralt i Gamla barnsjukhuset, landets äldsta bevarade barnsjukhus. Utöver visning av de gamla barnsalarna finns här en utställning om synen på hälsa, vad som anses friskt eller sjukt och hur detta har förändrats över tid.
Var: Bergaliden 20, Helsingborg.
Öppettider: Tisdag kl 10–14 och torsdag kl 13–17. Stängt hela juli.
Inträde: Fritt.
Mer info: www.kulturen.com/vara-besoksmal/medicinhistoriska-museet

Vårdmuseet, Västerås

Vad: Ett medicinhistoriskt museum, som drivs av den ideella föreningen Medicin­historiska sällskapet Westmanni­a. Museet innehåller bland annat föremål, bilder och en modell från Västerås första sjukhus, en apoteks­utställning, gammal tand­läkarutrustning och mycket annat.
Var: Landstingshuset, ingång 6, Västerås.
Öppettider: Under sommaren håller museet öppet onsdag 10 juli och onsdag 24 juli kl 12–17.
Inträde: 20 kronor.
Mer info: visitvasteras.se/aktor/vardmuseet-vasteras

Barnmorska på Skansen, Stockholm

Vad: Vill du lära dig mer om ett av Sveriges äldsta kvinnoyrken? Då har du chansen på Skansen. Där turas ett femtontal barnmorskor om att spela rollen som Hilda Ebba Andersson när hon är på väg till statarlängan för en hemförlossning i början av 1920-talet. I tidstypiska kläder och med verkliga attribut tar ”Hilda” med dig på en resa genom den svenska barnmorskehistorien — från jorde­mor till dagens medikaliserade förlossningsvård.
Var: Djurgårdsslätten 49–51, Stockholm.
Öppettider: De guidande barnmorskorna är oftast i statarlängan på lördagar och söndagar kl?11–16.
Inträde: 220 kr för vuxen, 190 kr för pensionär/student. 60 kr för barn 4–16 år.
Mer info: www.skansen.se/sv/barnmorskan-pa-skansen
Kuriosa: Ramberättelsen om barnmorska Hilda Ebba Andersso­n har skapats av Pia Höijeberg, barnmorska och författare, som skrivit flera böcker om barnmorskeyrkets historia.

Livets museum, Lund

Vad: Med din egen kropp i centrum kan du mäta din reaktionshastighet, bli lurad av synvillor och testa luktsinnet. Du kan även undersöka näringsinnehållet i en egenkomponerad måltid och titta på din egen hud i 200 gångers förstoring. Utställningen berättar också om viktiga framsteg inom medicin som har skett i Lund, till exempel inom dialysvård och utvecklingen av respiratorer.
Var: Lasarettsgatan 7, Lund.
Öppettider: Se hemsida för aktuella tider.
Inträde: Fritt.
Mer info: www.kulturen.com/vara-besoksmal/livets-museum
Kuriosa: I lekavdelningen kan barn ta på sig sjukhusrock, röntga sina patienter och bearbeta upplevelser från museets utställningar. Här kan de också få svar på vilken muskel som aldrig vilar, hur många kilo hud man tappar på ett år och hur mycket snor man sväljer varje dag.

Medicinhistoriska museet, Uppsala

Vad: Inrymt i det gamla mental­sjukhuset Ulleråker i Uppsala ligger stadens medicinhistoriska museum. Här får besökaren se utställningar som visar psykiatriska behandlingsformer och ta del av Ulleråkers sjukhus långa historia som en gång i tiden var som en egen stad i staden.
Här finns också medicinhistoriska föremål, berättelser om Akademiska sjukhusets mer än trehundraåriga historia och ett rum fyllt med apotekshistoria.
Var: Eva Lagerwalls väg 8, Uppsala.
Öppettider: Tisdag kl 13–17, torsdag kl 13-17, första söndagen i varje månad kl 13–17 (undantag kan förekomma).
Inträde: Fri entré vardagar. Söndagar i samband med föredrag 40 kronor.
Mer info: www.medicinhistoriskamuseet.uu.se

Tyskland:
Deutsches Röntgenmuseum

Vad: Ett mecka för varje rönt-gen­intresserad person och spännande för alla andra. Här finns röntgenutrustning från alla tider — från 1895 då Wilhelm Röntgen upptäckte strålningen till dagens moderna apparater. Museet ligger tre–fyra mil öster om Düssel­dorf. Är rullstolsanpassat.
Var: Schwelmer Str 41, Remscheid, Tyskland
Öppettider: Tisdag–söndag kl 10–17.
Inträde: 5 euro för vuxna, fritt inträde upp till 18 år.
Mer info: roentgenmuseum.de/en/home-en
Kuriosa: Museet ligger ett stenkast från huset där Wilhelm Röntgen föddes.

Storbritannien:
Florence Nightingalemuseet

Vad: Följ världens kändaste sjuksköterskas arbete och liv under den viktorianska eran. Damen med lampan har betydelse för sjuksköterskerollen än i dag.
Var: 2 Lambeth Palace Road, London, England.
Öppettider: Dagligen kl 10–17.
Inträde: 8 pund för vuxna, 5 för studenter, 4 för barn.
Mer info: www.florence-nightingale.co.uk

Österrike:
Preventivmedels- och abortmuseum, Wien

Vad: Världens första, och enda, museum som visar hur människan genom århundranden försökt att kontrollera fertiliteten med mer eller mindre effektiva metoder. Startades av den österriska gynekologen Christian Fiala och har som mål att ge en ökad kulturell kunskap kring sambandet mellan sexualitet och fertilitet.
Var: Mariahilfergürtel 37, Wien, Österrike.
Öppettider: Onsdag–söndag kl 14–18
Inträde: Fritt.
Mer info: en.muvs.org/museum/presse
Kuriosa: Här finns över 6 000 föremål inklusive böcker, artiklar och affischer som på olika sätt är relaterade till preventiv­medel och abort – från de första spiralerna till fosterdrivande örter och vakuumsugar.

Frankrike:
Curiemuseet, Paris

Vad: Här kan den röntgen­intresserade fördjupa sig i radioaktivitetshistoria och den första medicinska strålbehandlingen. Museet består av en permanent utställning och ett arkivcenter. Det ligger i det före detta Radium­institutet i Paris, byggt 1914, i Marie Curies tredje och sista laboratorium.
Var: 1 Rue Pierre et Marie Curie, Paris, Frankrike.
Öppettider: Onsdag–lördag kl 13-17 (semesterstängt mellan 1/8 och 4/9).
Inträde: Fritt.
Mer info: musee.curie.fr/decouvrir/exposition-permanente
Kuriosa: Utöver labbmaterial, böcker och anteckningar finns här mycket information om familjen Curie, som sammanlagt fick fem Nobelpris (varav Marie Curie fick två).

Danmark:
Medicinskt museum, Köpenhamn

Vad: I den danska huvudstaden har det medicinska museet ett brett innehåll. Här finns material från sjukhus, öppenvård, bio­medicinska laboratorier och in­formation om handikapp­rörelsen, omvårdnad, förebyggande vård och folkhälsa.
Var: Bredgade 62, Köpenhamn, Danmark
Öppettider: Tisdag–fredag kl 10–16, lördag–söndag 12–16, måndagar stängt.
Inträde: 75 danska kronor för vuxen, 50 dk för student och pensionär och för barn 5–16 år. Fritt för barn under 5 år.
Mer info: www.museion.ku.dk/da
Kuriosa: I entrén till museet står konstverket Femme vitale – en klänning som tillverkats av 27 774 tabletter, vilket ska motsvara 10 års läkemedelsförbrukning för en kvinnlig patient med metabola syndromet.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida