3 röster om mat vid skiftarbete

25 februari 2020

 

Monica Ranered.

Chefen: Alla har rätt att få äta ifred

— Det är viktigt att prioritera raster och att skapa en kultur på arbetsplatsen där alla får äta lunch ifred. Det tycker Monica Ranered som är biträdande avdelningschef på iva vid Norrlands universitetssjukhus.

— Även de som jobbar natt ska kunna gå ifrån och äta. Vi pratar mycket om detta och påminner varandra om hur viktigt det är att planera för vem som ska ha rast när. Vi lägger inte planerade undersökningar vid lunchtid och försöker freda fikarummet från arbetsrelaterade saker, den som har rast ska inte bli störd.

— Sedan årsskiftet har alla sjuksköterskor och undersköterskor en rast tillsammans klockan åtta på morgonen. Då är det läkarna som övervakar patienterna.

 

Maria Lennernäs Wiklund.

Forskaren: Se till att planera dina matlådor

Maria Lennernäs Wiklund är docent i näringslära och har forskat mycket kring arbetsmåltider. Hon pekar på att det finns ett samband mellan skiftarbete och övervikt och även diabetes typ 2. Sömnbrist och nattätande kan vara en förklaring.

— Se till att du har bra matlådor och planera för vad du ska ha i dem. Annars faller du lätt för frestelsen att ta till snabbmat eller godis. En del äter nattetid för att hålla sig vakna, men socker är inte bra även om många känner ett starkt sötsug för att de behöver ny energi. Egentligen behöver hjärnan ny energi genom att sova, men om du inte kan ta en tupplur, försök aktivera dig genom att göra något, få frisk luft eller ta en morot eller ett äpple.

 

Janí Stjernström. Foto: Pia Nordlander

Facket: Matrasten viktig för att orka med

Janí Stjernström, ordförande för Vårdförbundet Västmanland, vet att det höga tempot på arbetsplatsen gör att många hoppar över eller förkortar sina raster. Eller så sitter man med sin matlåda i personalrummet och blir hela tiden tillfrågad om olika saker som gäller jobbet. Många tycker att de då lika gärna kunde ha måltidsuppehåll och få betalt.

— Men det är inte lösningen. Vårdförbundet har tydligt förespråkat att rast är det som gäller, inte måltidsuppehåll. Rasten är en del av din möjlighet till återhämtning. Reglerna och lagstiftningen finns, arbetsgivaren ska se till att det fungerar. Men tempot ökar och vi stannar inte upp och ifrågasätter varför vi åsidosätter vår egen hälsa för att lösa arbetsgivarens problem.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida