klinisk fysiologi

På väg till covid-iva med ultraljudsapparaten

På väg till covid-iva med ultraljudsapparaten
Ett tiotal gånger har biomedicinska analytikern Ronnie Jonsson gått med den portabla ultraljudsapparaten till covid-iva. Foto: Helena Mirsch

När coronapandemin kom till Mälarsjukhuset i Eskilstuna förändrades arbetsuppgifterna för nästan alla. Ronnie Jonsson arbetar inom klinisk fysiologi och bidrar med sin kunskap till att få bilder av hjärtat hos covidpatienter.

Åtminstone ett tiotal gånger har Ronnie Jonsson varit uppe med den portabla ultraljudsapparaten på covid-iva. Väl där får han ta på sig skyddskläder från topp till tå: hel rock med långa ärmar, munskydd, hårskydd, visir och handskar. Ingen bar hud någonstans. När han kommer in till patienten ska dessutom ett plastförkläde på.

Svårt få bra bilder

– Det är varmt och obekvämt att arbeta i skyddsutrustningen. Hjärtultraljudet tar uppemot en timme att göra, det kan vara svårt att få till bra bilder hos en patient som ligger på rygg, säger han.

Det läkarna vill se är om den dåliga syresättningen bara beror på lungfunktionen eller om även hjärtat är påverkat.

– Om patienten har en lungemboli blir det ökat tryck tillbaka mot hjärtats högra sida som också får ett lite annorlunda utseende när man är respiratorbehandlad. Det trycket kan vi mäta på olika sätt och se storleken på höger kammare. Sen tittar vi även efter om patienten har vätska i hjärtsäcken beroende på allmän hjärtsvikt, säger Ronnie Jonsson.

Inser allvaret

Han har lång erfarenhet som biomedicinsk analytiker inom klinisk fysiologi. Ronnie Jonsson gick utbildningen i Uppsala och blev kvar där ett år, sedan arbetade han ett par år på Karolinska och därefter i Västerås. Men nu är det 33 år sedan han kom till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– Jag trivs med att växla mellan arbetsuppgifter. Här gör vi många olika undersökningar och även om jag inte kan precis alla så har jag blivit ganska allround.

Men en situation som den här våren har Ronnie Jonsson aldrig upplevt tidigare.

– Det är nästan svårt att förstå vad som händer, men när man kommer upp till covid-avdelningarna inser man allvaret och hur hårt drabbade de här patienterna är. Det är också fantastiskt att se hur väl vården ändå fungerar och det känns speciellt att det kommer hit vårdpersonal från andra håll i landet och hjälper oss.

Fått andra arbetsuppgifter

På Mälarsjukhuset har många fått nya arbetsuppgifter, även personalen på klinisk fysiologi. I och med att vissa undersökningar har skjutits fram eller avbokats på grund av att patienterna tillhör en riskgrupp och inte vill komma till sjukhuset så har de fått mindre att göra. Både undersköterskor och biomedicinska analytiker har därför placerats ut på vårdavdelningar.

– Det var nog tungt i början för våra biomedicinska analytiker som inte har vana från den typen av arbete tidigare. Nu är dock alla tillbaka, men tre av åtta har själva haft covid.

Oron för att bli sjuk och om man är mer utsatt när man arbetar i vården diskuteras mycket bland personalen. Ronnie Jonsson tror att han själv kan ha haft lättare symtom. Men det var inte på jobbet han blev smittad i så fall.

Kan ha varit smittad

– Jag var i Italien och åkte skidor i början på februari, det var precis innan det stora utbrottet startade. När jag kom hem blev jag väldigt förkyld och hade ont i kroppen, men hade inga andra symtom. Det vore intressant att få testa om det var covid-19.

Sakta börjar arbetssituationen normaliseras igen på Mälarsjukhuset, antalet patienter med covid sjunker. Men nu gäller det att ta hand om alla andra patienter som fått vänta på vård.

– Vi befarar att det kan bli väldigt många som kommer nu och att vi får en topp lagom till sommaren, säger Ronnie Jonsson.

Undersökningar som görs på Klinisk fysiologi vid Mälarsjukhuset

  • Ultraljud hjärta
  • Ultraljud kärl
  • Olika typer av arbetsprov
  • Olika typer av spirometrier
  • Olika slags EKG
  • Tryckmätning och pH-mätning i esofagus
  • Perifer cirkulation
  • Sömnapné
  • Neuro- och muskelundersökningar
  • Olika nuklearmedicinska undersökningar
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida