Onkologen måste spara 24 miljoner

Onkologen måste spara 24 miljoner
Onkologen vid Karolinska universitetssjukhuset Solna måste spara. Foto: Karolinska universitetssjukhuset

"Till slut når man ett läge då det krävs en rejäl översyn", säger Annelie Liljegren, tillförordnad verksamhetschef på Karolinska universitetssjukhuset.

I fredags rapporterade Vårdfokus om det sparpaket som ska genomföras på onkologen vid Karolinska universitetssjukhus i Solna. Det blir stopp för vikarier, övertid och inhyrd personal. Ändå ska alla vårdplatser hållas öppna, vilket är tre vårdavdelningar på Karolinska och en som finns på Södersjukhuset.

För att klara detta ska drygt 20 sjuksköterskor på mottagningarna eller arbetar på utbildningsenheten omplaceras till slutenvården.

Beskedet väckte ett ramaskri bland personalen.

– Vi är helt chockade allihop, sade en av dem som arbetar på onkologen till Vårdfokus. Vårdförbundet reagerade också och menade att sparpaketet är omöjligt att genomföra.

Letat förklaringar till minussiffrorna

Nu förklarar Annelie Liljegren, tillförordnad verksamhetschef, varför man tar till de drastiska åtgärderna. Orsaken är att kostnaderna har skenat och nu ligger 57 miljoner över budget. Ända sedan i våras har man letat förklaringar till varför och bland annat kommit fram till att beställningar av cytostatika och tjänster från externa bild- och funktionsenheter har blivit för dyra.

– Dessutom har bemanningscentrum använts i hög utsträckning och det är ett dyrt sätt att bedriva vård, säger Annelie Liljegren.

Men hon ser ingen risk med att åtgärderna ska göra det ännu svårare att rekrytera.
– Utmaningen är att vara öppen för nya arbetssätt och befrukta varandra med goda idéer. Så småningom tror jag fler ser fördelarna med det.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida