Helsingborg: Triage ses över efter felbedömning
En man i 80-årsåldern avled efter en serie felbedömningar som började redan vid triageringen på akutmottagningen vid Helsingborgs lasarett. Vi kan behöva se över triagesystemet, säger verksamhetschefen.
När patienterna kommer till Helsingborgs lasarett får de först möta en sjuksköterska som bedömer patienten i så kallad triage.
Hänvisades till vårdcentral
I det aktuella fallet var det en man i 80-årsåldern som kom med buksmärtor till akuten. Efter provtagning och undersökning bedömde sjuksköterskan att det rörde sig om en urinvägsinfektion och hänvisade honom till vårdcentral för läkarundersökning. På vårdcentralen träffade mannen en läkare som gjorde samma bedömning och skrev ut antibiotika mot den förmodade urinvägsinfektionen.
Smärtorna fortsatte de närmaste dagarna och på fjärde dagen larmades ambulans som först beslutade att mannen kunde stanna i hemmet. Efter några timmar larmades ambulans på nytt som förde honom till akuten. Där opererades han akut på grund av en blödning i bukhålan, men avled några timmar senare på grund av hjärtsvikt.
Lex Maria-anmälan
Sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan och kommer dessutom att göra en egen riskanalys av triagesystemet.
– När man får ett sådant här fall måste man se över systemet. Vi införde vårt triagesystem 2005 och det kan vara dags att utvärdera effekterna och se över hur det fungerar, säger Kjell Ivarsson, verksamhetschef på akutmottagningen vid Helsingborgs lasarett.
Han anser att sjukvården över huvud taget måste bli bättre på att utvärdera de nya verktyg som införs och att mycket pekar på att det behövs specialistkompetens redan i första ledet på akuten.
– Vårt mål är att ha en läkare med i bedömningen av patienterna redan från början.
Som Vårdfokus tidigare har berättat pågår en stor översyn av verksamheten både på akuten och den fortsatta vårdkedjan på lasarettet i Helsingborg.