Regeringen satsar på mer valfrihet – men inte särskilt för sjuksköterskor

Regeringen satsar på mer valfrihet – men inte särskilt för sjuksköterskor
Göran Hägglund vill satsa på valfrihet i vården, men har inte regeringens uppdrag att underlätta för sjuksköterskor med specialistkompetens att driva egna mottagningar. Foto: Pael Flato

För att utöka valfriheten i vården vill regeringen förenkla för entreprenörer inom vård och omsorg. Något uppdrag att underlätta för Vårdförbundets medlemsgrupper att driva eget när vårdvalet utvidgas finns dock inte omnämnt i höstens budgetförslag.

Regeringen vill underlätta för entreprenörer inom vård och omsorg. Det framgår av budgetpropositionen för 2012 som lades fram i dag.

Frågan är om man tänker underlätta även för små aktörer? Socialminister Göran Hägglund anser att det redan i dag finns små entreprenörer som bedriver vårdcentraler, men vet att det förekommer diskussioner om att stora ”kedjor” tar över delar av marknaden.

– Det gäller att titta på regelverket som stödjer små aktörer. Det gör vi på apoteksområdet och om det finns hinder för små aktörer inom vård och omsorg kan vi tänka oss att undanröja dem. Det är inget vi känner till i dag, men granskningen fortsätter. Regeringen tycker det är bra med små aktörer, säger socialministern.

Regeringen vill utvidga vårdvalet. I budgeten klargör regeringen att den vill öka mångfalden ytterligare genom att ”gå vidare med den specialiserade öppenvården”.

Innebär det att även sjuksköterskor med specialistkompetens inom diabetes eller stomi, till exempel, ska få lättare att bedriva mottagningar i egen regi?

– Vi vill titta på möjligheterna att öppna specialistmottagningar för fler, men det är för tidigt att säga hur. Vi tänker oss ett stimulansbidrag under 2012 och kan tänka oss att titta över det lagmässiga också. Men vi har inget direkt uppdrag att inrikta oss mot sjuksköterskor även om jag inte vill stänga några dörrar för dem heller, säger Göran Hägglund.

Ett av förslagen som finns med budgeten är också att analysera vad det innebär att kommuner agerar både som utförare och beställare av tjänster.

Innebär det att regeringen vill begränsa kommunernas möjlighet att bedriva vård?

– Syftet är att begränsa sådant som att inte ta upp alla kostnader i verksamheten. Poängen är konkurrens på lika villkor. Det förekommer påståenden om att det finns en konkurrenssnedvridning till kommunernas fördel. Översynen kan i för sig leda till en begränsning för kommunerna, säger Göran Hägglund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida