Sänkt lön räcker inte

Sänkt lön räcker inte
Krisen slår hårt och många spanjorer är kritiska mot hur politikerna hanterar den. Foto: Jenny Leyman

Spanjorerna ger sig ut på gator och torg för att protestera mot planerna på att privatisera sjukhus. Vården har drabbats så hårt av besparingar att många läkare och sjuksköterskor väljer att flytta utomlands.

”Jag är orolig som läkare, men mest för patienterna”, säger Fátima Brañas, geriatriker på sjukhuset Infanta Leonor som ligger en bit utanför Madrids centrum. ?

En storväxt vakt i svart uniform håller upp dörren som delar av en av de långa sjukhuskorridorerna. Han är en av flera som hyrts in för att slänga ut journalister, berättar Fátima Brañas. Hon har strax innan bett oss att gömma kameran och anteckningsblocket. Fotoförbud råder och personalen har uppmanats att inte prata med medier om demonstrationerna mot privatiseringsplanerna.

— De har extra koll på mig eftersom de vet att jag är engagerad i frågan. Ledningen är rädd för att de ska bli av med sina jobb, om de inte tar avstånd från oss, om de privata företagen tar över, säger Fátima Brañas. ?

Sjukhuset är ett av sex som tillsammans med 27 vårdkliniker i huvudstadsområdet ska överlåtas till privat regi under året, men som även fortsättningsvis ska finansieras med skattemedel. Fátima Brañas är talesperson för Afem, en sammanslutning specialister inom sjukvården, och en av de mest tongivande krafterna i den proteströrelse som växt under förra året.

De sjutton spanska regionerna har stort självbestämmande och sjukvårdskostnaderna upptar mellan 30 och 50 procent av deras budgetar. Enligt en rapport från OECD, industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation, är Spanien, bortsett från Tyskland, det land i Europa med flest läkarbesök per person och år — åtta stycken. I takt med en åldrande befolkning har experter varnat för att sjukvårdskostnaderna kommer att dubbleras fram till 2018 om inte drastiska förändringar genomförs, enligt en granskning som tidskriften The Economist har gjort. Sjukvården anklagas för att vara hierarkisk, ineffektiv och politiserad. Men att den är gratis och lättillgänglig är samtidigt väl förankrat och omtyckt. ??

Det är därför inte oväntat att de grundläggande förändringar som nu planeras väcker motstånd. Att papperslösa invandrare inte längre har rätt till fri sjukvård, att recept avgiftsbelagts och att den offentliga sjukvården ska övergå till att drivas av privata bolag väcker ilska. ??

Alicia Montarroso jobbar som sjuksköterska på Hospital del Tajo i staden Aranjuez, tre mil utanför Madrid. Även det sjukhuset ska privatiseras. ?

— Just nu är min situation väldigt osäker. Jag vet inte om jag kommer att få jobba kvar. Det pågår en aktion, som på Ebay, där företag får lägga bud på sjukhusen men vi vet inte vilka de är. ?

Alicia Montarroso har jobbat som sjuksköterska i tio år, varav fem på Hospital del Tajo. Trots det har hon inget fast anställningsavtal. Hennes lön ligger på 1 600—1 700 euro i månaden, ungefär 13 500—14 500 kronor. Den största delen av det som blir kvar efter skatt går till hennes 50 kvadratmeter stora lägenhet i Aranjuez, som hon betalar 9 000 kronor för per månad. ??

Hennes månadslön har sänkts med 250 euro de senaste åren, till följd av den förra regeringens sparpaket för att förbättra landets statsfinanser. Även läkare har sett sina löner sjunka. Men varken Fátima Brañas eller Alicia Montarroso tycker att deras egen ekonomi är det allvarligaste.?

— Det är en svår situation i Spanien och världen. Även om det såklart är problematiskt för mig med mindre pengar så måste vi alla hjälpas åt, säger Fátima Brañas. ?

Alicia Montarroso är mest oroad för att kvaliteten på vården försämras och att de tuffare arbetsförhållandena gör det svårare att utföra sitt jobb på ett bra sätt. ?

— Om någon är sjuk och måste stanna hemma ersätts inte den personen. Och samma sak om någon till exempel ska vara mammaledig, då blir det ingen ersättare för henne.?

Samtidigt tror Alicia Montarroso att den offentliga vården kan lära från den privata sektorn, till exempel när det gäller att kartlägga kostnader och att övervaka verksamheten för att undvika onödiga utgifter. ?

Beslutet att privatisera sjukvård i Madrid fattades i slutet av december. En fem veckor lång strejk bland sjukvårdspersonal under slutet av förra året, där endast akuta operationer och insatser utfördes, lyckades inte stoppa politikerna. Alicia Montarroso är inte säker på att hon skulle vilja gå ut i strejk på nytt, men utesluter det inte.?

— Vi vill ju inte strejka egentligen eftersom det får en så direkt effekt på patienterna. Det är inte rätt mot dem, men samtidigt är strejk det enda vapen som vi har.??

Vid sjukhuset La Princesa i centrala Madrid, med ett flertal specialistinriktningar, har protesterna mot privatiseringarna haft effekt. Enligt ett tidigare förslag skulle sjukhuset göras om till ett privat drivet centrum för äldrevård. Men protester och namninsamlingar från Madridbor satte stopp för planerna.?

— Jag är inte emot privat vård, men jag är emot att privata företag tar över inom den offentliga vården. Jag håller med om att vårt nuvarande system måste förbättras, men det måste ske professionellt, säger Casandra Velarde, sjuksköterska på La Princesa. ??

I takt med de försämrade villkoren för sjukvårdspersonal har det blivit vanligt att spanska läkare och sjuksköterskor flyttar utomlands. Pekka Kivilahti från staden Kotka i södra Finland driver ett regionalt samordningsprogram, Mediko. De erbjuder intensivkurser i finska på olika orter i Spanien för sjuksköterskor som är intresserade av att flytta till Finland. ?

I början av februari var han i Valencia och träffade sjuksköterskor.  ”Jag känner ändå att det finns en positiv attityd hos de flesta, de är inte förbannade utan letar efter lösningar”, säger han. ??

Både Alicia Montarroso och Casandra Velarde känner personer som flyttat utomlands. Alicia Montarroso utesluter inte att hon själv kommer att göra det, hon har tidigare arbetat några år i Storbritannien. Men helst vill hon stanna hemma nu — frågan är bara under vilka villkor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida