Äldre som ramlar skyller på omgivningen
Dålig sandning, gropar i gångbanan, isiga trottoarer eller höga kanter. Bara var tredje menar att de borde ha tagit större ansvar själva.
Lina Gyllencreutz är specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvården i Umeå. Hon har tittat närmare på varför 300 äldre personer föll och skadade sig utomhus åren 2009–2011.
Studien bygger på en enkät till de 300 drabbade en månad efter olyckan. De äldre tillfrågades om sin egen uppfattning om hur olyckan hade kunnat undvikas, men också vad de visste om väglaget, hur de fått veta det och om de använt hjälpmedel för att klara sig bättre.
Använde inte broddar
De flesta skyllde på omgivningen. Bara var fjärde person som halkat eller ramlat förklarar olyckan med yrsel eller annat fysiskt problem och bara var tredje tyckte att de borde tagit större ansvar själva och varit mer uppmärksamma.
De allra flesta hade skor med mönstrad sula. Men bara 53 hade skaffat information om väglaget och endast 29 använde någon form av hjälpmedel.
– Inte en enda anger att de borde ha använt broddar, gångstavar eller rollator, säger Lina Gyllencreutz i ett pressmeddelande från Västerbottens läns landsting.
Kvinnor ramlar mest
De flesta fallskador sker vintertid och tre fjärdedelar av de skadade är kvinnor. Fler kvinnor skadar sig också allvarligt. Det handlar inte bara om brutna höftleder utan också om handledsfrakturer som smärtar och kräver stöd under lång tid. 22 procent av dem som skadades lades in på sjukhus för vård.
– Dessa 65 personer har tillsammans 550 vårddagar, så det är ingen bagatell direkt. Den som är yngre än 75 år har en medelvårdtid på en vecka och den som är äldre på tio dagar, säger Lina Gyllencreutz.