Äldrevård i BraVå:s anda gav hedersutmärkelse

Med hjälp av BraVås:s kvalitetsområden har vårdpersonalen på Björkbackens ålderdomshem i Västerås satt allt från värderingar till förebyggande av trycksår på pränt. För det får de föreningen BraVå:s hedersutmärkelse 2008.

Det började för ett och ett halvt år sedan med att undersköterskorna Carina Asp-Araby och Helena Jönsson gick en utbildning i att leda förändringsarbete på den egna arbetsplatsen.

Arbetet har blivit synligt

Tillsammans med sin chef valde de att arbeta med BraVå:s 17 kvalitetsområden. De har skrivit om ett område i taget, låtit arbetskamraterna läsa, ha synpunkter och komplettera, och till slut presenterat en färdiga standard.

Nu är alla 17 områden genomarbetade. Rutiner och standards är formulerade och alla anställda har fått en mapp där allt finns dokumenterat. Det bästa med arbetet tycker de är att de har fått tänka till och sätta ord på hur de arbetar; det har gjort arbetet synligt.

– Det är inte förrän vi diskuterar och skriver ned vad vi gör, som vi ser vad och hur mycket vi gör för de boende, säger de båda med en mun.

Strävar mot samma mål

Att komma överens i personalgrupperna har inte varit svårt. Inte ens i samtalen om värderingar har de stött på patrull. De flesta har arbetat på Björkbacken i många år och känner varandra väl, konstaterar Helena Jönsson.

– Vi har diskuterat mycket, men vi har inte haft några stora motsättningar. Alla strävar mot samma mål.

Värdegrundsdiskussionen ska leva

Nu gäller det att fortsätta processen som är igång; vikarier och nyanställda ska introduceras i hur kvalitetsnivån ska hållas på en god nivå på Björkbackens ålderdomshem. Helena Jönsson och Carina Asp-Araby har uppdraget att varje år uppdatera och följa upp vad som händer med BraVå-materialet; kanske har något nytt kriterium kommit till.

Och diskussionen om den gemensamma värdegrunden ska hållas levande.

– Samtal om förhållningssätt kommer nog upp spontant, på förekommen anledning. Har man värdegrunden nedskriven är det mycket lättare att gå tillbaka och hjälpas åt att påminna varandra om den. Det kommer att behövas, man är ju inte perfekt alla dagar, säger Carina Asp-Araby.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida