Flest byråkrater i Sörmland: ”Vi visste inte att det såg ut så här”

Flest byråkrater i Sörmland: ”Vi visste inte att det såg ut så här”
Vårdpersonalen får ägna mycket tid åt pappersarbete trots att det finns många administratörer inom landstingen. Foto: Ulf Huett

Vårdförbundet i Sörmland förvånas över statistik från Dagens medicin som visar att deras landsting har flest administratörer i förhållande till antalet läkare och sjuksköterskor.

Det är många som arbetar inom administration och ledning på landstingen. På varje sjuksköterska går det en halv administrativ tjänst. När det gäller läkare går det två byråkrater på varje läkare i Sörmland, medan det bara är en i Västra Götaland.

– Det här kom verkligen som en överraskning för oss och man undrar ju var alla de här administratörerna finns. Nu får vi sätta oss med landstingsledningen och titta på det här, säger Carina Amberg, vice ordförande för Vårdförbundet i Sörmland.

– För några år sedan drog man ned mycket på den administrativa sidan i Sörmland, men det finns tydligen många kvar.

Enligt landstingsdirektören i Sörmland är många inom administrationen till för att stödja sjukvårdens personal så att de ska kunna ägna sig åt vården, men det stämmer inte riktigt, tycker Carina Amberg.

– Vi gör väldigt mycket administrativt arbete också och det har tyvärr inte minskat med åren.

Stora skillnader

Kartläggningen som tidningen Dagens medicin har gjort visar att det är stora skillnader mellan landstingen när det gäller hur många administratörer det går på varje läkare och sjuksköterska.

När det gäller sjuksköterskor varierar det mellan 0,4 och 0,6 administratörer på varje sjuksköterska. Men för läkarna varierar det från två läkare för varje administrativ tjänst i Blekinge och Sörmland till drygt en i Västra Götaland. Gävleborg och Västmanland är två landsting som också har många administratörer i förhållande till antalet läkare.

I en kommentar till Dagens medicin säger Göran Stiernstedt, direktör vid avdelningen för vård och omsorg på SKL, att stor administration är priset man får betala för att kunna ha en demokratiskt styrd organisation.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida