Förslag att lösa sjuksköterskebristen i Skåne ratas

Förslag att lösa sjuksköterskebristen i Skåne ratas
Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne, ger inte mycket för ledningens förslag till hur sjuksköterskebristen på Sus ska lösas. Foto: Anders Olsson

Betraktas som spel för gallerierna.

– Jag förstår ärligt talat inte hur ledningen tänker. Förslagen andas desperation. Det som föreslås är tillfälliga insatser som inte verkar få kosta någonting. Det löser ingenting på sikt.

Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne, är inte nådig i sin kritik efter att ledningen för Skånes universitetssjukhus, Sus, nyligen gick ut i ett pressmeddelande och förklarade hur man vill lösa sjukhusets akuta bemannings- och platsbrist efter sommaren. Det saknas 100 sjuksköterskor och lika många vårdplatser.

Vill betala för extrapass

Den akuta situationen har uppstått när de sjuksköterskor som täckt upp sommaren genom framskjutna semestrar, extrapass och övertid nu har börjat ta ut sina ledigheter. I det läget föreslår sjukhusledningen bland annat 100 kronor extra i timmen till de sjuksköterskor som finns kvar och som kan tänka sig att ta extrapass.

– Det är den höga arbetsbelastningen och alla extrapass som gjort att sjuksköterskorna nu måste ha ledigt. Att i det läget tala om för dem att de ska sälja sin egen arbetsmiljö för några extra hundralappar är inte ens kortsiktigt en bra lösning, säger Mats Runsten.

Vill ge tillfälliga löneökningar

Sjukhusledningens förslag på åtgärder gick ut till medierna innan Vårdförbundet ens hade bjudits in till samtal eller förhandling. När de väl träffade regionledningen föreslogs att sjuksköterskor på särskilt svårbemannade enheter ska få tillfälliga löneökningar. Enligt Mats Runsten föreslogs att pengarna skulle tas från 2015 års lönerevision.

– Det är vi naturligtvis inte intresserade av. De får gärna höja deras löner, men då ska det ske i form av en extra lönerevision. Och det verkar de inte intresserade av, säger Mats Runsten.

Ett annat förslag från ledningen är att successivt införa scheman där sjuksköterskorna arbetar två helger av fem, i stället för som i dag varannan helg.

– Men det är ointressant eftersom man inte samtidigt går med på att minska den totala arbetstiden. Vilket innebär att sjuksköterskorna måste arbeta ännu flera pass än i dag.

De lokala arbetstidsavtal som gjorde det möjligt att jobba färre helger sade arbetsgivaren av besparingsskäl upp för några år sedan.

Ingångslönen kvar på 22 000

Den allt tuffare arbetsmiljön på sjukhuset har lett till att många specialistsjuksköterskor har sökt sig därifrån. Och nya sjuksköterskor är svåra att få tag på. Arbetsgivaren står fast vid en ingångslön på 22 000 kronor i månaden varför många av de nyexaminerade hellre väljer att arbeta privat, i kommunerna eller i Norge.

– Det märkliga är att det verkar som om det är först nu som sjukhusledningen upptäckt vad det här har lett till, trots våra varningar, demonstrationer på gator och torg och åratals skriverier i medierna om bemanningskaoset, den pressade arbetsmiljön och sjuksköterskornas krav på bättre löner och ingångslöner.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida