Hygiensjuksköterskor i förskolan minskar vabbandet
Medan vabb-siffrorna ökar för varje år i hela landet minskar de i Västra Götaland — tack vare "Hyfs", hygiensjuksköterska i förskolan.
Februari är vabbmånaden nummer ett då småbarnsföräldrar är hemma mer än annars med sina förskolebarn för magsjuka, influensa och förkylningar.
De senaste fem åren har antalet vabb-dagar ökat för varje år, visar siffror från Försäkringskassan. Men i Västra Götalands-regionen har hygienprojektet Hyfs gjort att frånvaron minskar, skriver Svenska Dagbladet.
Minskad frånvaro
2013 hade barnen i Göteborg 9,3 procents sjukfrånvaro. Det är bland de lägsta siffrorna sedan projektet startade 2006. Och ändå har barngrupperna under samma tid blivit större.
Det här har väckt uppmärksamhet under dagen och hygiensjuksköterskan Marianne Bengtsson i Göteborg har fått svara på många frågor om projektet, som numera har permanentats och blivit en del av Smittskyddets verksamhet i regionen. När Vårdfokus når henne är hon på väg till Sveriges Radio för en intervju.
Har utbildat alla
– Det är verkligen kul att det här uppmärksammas och att vårt arbete med hygienen på förskolorna gett resultat, säger Marianne Bengtsson.
Vad är det ni gör?
– Vi har en hygienpolicy som vi vill att förskolorna ska följa. För att öka medvetenheten om det har vi utbildat alla förskollärare och barnskötare. Det tog fyra år bara i Göteborg, de är ganska många.
Vad lär ni dom?
– Det handlar om när och hur man tvättar händerna, livsmedelshygien, allt det här kring toaletter och blöjbyten, rengöring av leksaker… det är ju inga svåra saker men det gäller att skapa en medvetenhet och ett tänk kring det. Och att förskolan sen lyckas föra ut detta till barnen och föräldrarna.
Har sparat många miljoner
Enligt ekonomiska beräkningar av samhällskostnader som gjorts sparades runt 40 miljoner på ett år i Göteborg i form av minskat inkomstbortfall för föräldrar, läkemedelskostnader och vabb-utbetalningar. Dessutom gick förskrivningen av antibiotika ner.