”Införandet av fritt vårdval i hela landet går för fort”
Innan beslut tas om ett system med fri etableringsrätt för hela den svenska primärvården bör primärvårdens uppdrag noga definieras. Det anser Vårdförbundet i sitt remissvar på utredningen Vårdval i Sverige”.
I april i år överlämnades delbetänkandet Vårdval i Sverige (SOU 2008:37) till regeringen. I utredningen föreslås att patienten ges rätt att välja vårdgivare genom att göra det obligatoriskt för landstingen att införa vårdvalssystem i primärvården. Redan vid utgången av nästa år ska vårdvalsystem ha införts i samtliga landsting.
Vårdförbundet har i grunden inte några invändningar mot en ökad valfrihet för patienten. Men det anser att saker och ting tas i fel ordning. Bland annat vill förbundet att staten ? inte Socialstyrelsen eller någon annan myndighet ? först bör definiera vilket uppdrag primärvården egentligen ska ha innan ställning tas till frågan om fri etablering. Inte tvärtom som anges i utredningen.
”Hur ska man kunna föreslå fri etablering innan man vet vilket område inom vården som omfattas av det?”, skriver Vårdförbundet i sitt remissyttrande.
Kräver analys av redan införda vårdval
Förbundet anser också att det krävs en betydligt djupare analys av de erfarenheter som gjorts på de orter där fritt vårdval redan har införts innan man beslutar sig för att hela landet ska ha vårdvalsystem. Att på den korta tid som nu föreslås införa vårdvalsystem i samtliga landsting anser förbundet vara mycket olyckligt.
Dessutom saknar Vårdförbundet en analys av de problem med kontinuitet och tillgänglighet som finns inom dagens primärvård. Utredningen har inte övervägt några andra alternativ än fri etablering för att lösa dessa problem.
”Vi vet inte om fri etablering är den bästa lösningen och vi vet inte heller om fri etablering verkligen leder till bättre vård och bättre tillgänglighet”, skriver förbundet.
Vårdförbundet anser också att utredningen fokuserar allt för mycket på det ”sjuka” och saknar ett hälsoperspektiv.
Annan än läkare ska kunna vara fast vårdkontakt
I utredningen föreslås ett slopande av kravet på att den fasta läkarkontakten ska vara specialist i allmänmedicin. Det har Vårdförbundet ingenting emot i sig, men istället för en fast läkarkontakt anser förbundet att den fasta vårdkontakten inte nödvändigtvis måste vara läkare utan att det är individens individuella behov som måste styra. Kanske har hon eller han större nytta av att ha en sjuksköterska eller paramedicinare som sin fasta vårdkontakt.