Landsomfattande manifestationer mot nedskärningarna i vården
Protester över försämrad patientsäkerhet och sönderstressad sjukvårdspersonal växer sig allt starkare. I morgon, lördagen den 17 september, genomförs manifestationer mot nedskärningar i vården på sju orter i landet.
I våras tröttnade läkaren Arvin Yarollahi på nedskärningarna i vården och tog initiativ till rörelsen Sjukvårdsreform. Nu uppmanar den till landsomfattande manifestationer mot brist på vårdplatser, eftersatt patientsäkerhet och ogenomtänkta omorganisationer.
Manifestationerna i morgon planeras att äga rum på sju orter: i Göteborg, Malmö, Karlskrona, Kiruna, Sundsvall, Ängelholm och Ludvika. Målet är att skapa en debatt om nedskärningarna i sjukvården.
Sammanslagningen av Malmö allmänna sjukhus och Lunds universitetssjukhus är en av de omorganisationer som har väckt protester. Facebookgruppen Rädda universitetssjukhuset i Lund har 3 700 medlemmar och nätverket Gemensam välfärd i Malmö är en av dem som medverkar vid morgondagens manifestation, som går av stapeln på Gustav Adolf torg klockan 12.
Tal om underfinansierad primärvård
– Två läkare ska hålla tal. Den ena ska ta upp den försämrade patientsäkerheten och den andra den underfinansierade primärvården som leder till köer på akutmottagningarna, berättar Johanna Blomberg, en av arrangörerna i Malmö.
I Kiruna gäller protesterna beslutet att flytta akutkirurgin till sjukhuset i Gällivare. Befolkningen är upprörd över att akut sjuka måste transporteras dit i ambulanshelikopter i stället för att få vård på hemorten. Aktionsgruppen Rädda akutkirurgin i Kiruna har fått nästan 4 000 anhängare.
– Jag har varit intensivvårdssjuksköterska på Kiruna lasarett i 20 år, men nu har jag sagt upp mig och börjat arbeta inom äldreomsorgen i stället. Jag kan inte arbeta vidare i en organisation som riskerar patienters liv på det här sättet, säger sjuksköterskan Kristina Markström, som är en arrangörerna av manifestationen i Kiruna.
Måste transporteras tolv mil
Hon berättar att akutkirurgin i Kiruna stängdes den 1 september och att politikerna menar att svårt sjuka patienter i stället kan transporteras till Gällivare. ”Helikoptern kan vara här på 18 minuter”, säger de. Men Kristina Markström, med sina 20 år inom intensivvården, har aldrig varit med om att den har kommit inom kortare tid än två timmar.
– Dessutom har sjukhuset ingen helikopterplatta och den nattöppna flygplatsen ska stängas. Och klimatet under vinterhalvåret är sådant att det är svårt att både landa och lyfta, säger hon.
Politikerna har också bestämt att stänga intensivvård, resten av kirurgin och operation år 2013. Det betyder att alla akut sjuka patienter måste transporteras de tolv milen till sjukhuset i Gällivare.
Klockan 14.00 i morgon äger manifestationen i Kiruna rum.