Östergötland. Sjuksköterskorna får betala när poängmodellen går back

Östergötland. Sjuksköterskorna får betala när poängmodellen går back
Carina Wennerström är en av flera hundra sjuksköterskor som skulle drabbas om arbetsgivarens förslag om att sänka poängen genomförs. Foto: Helena Mirsch

Upp till 3 000 mindre i lönekuvertet när arbetsgivaren sänker ersättningen för obekväma arbetspass.

– Nu är måttet rågat, vi upplever det här förslaget som en oerhörd kränkning.

Stämningen är upprörd när Vårdförbundet samlar förtroendevalda och medlemmar som berörs av förändringen i poänglönesystemet. Totalt berör det minst 300 sjuksköterskor i landstinget.

Mer poäng ger högre lön

Det handlar om anställda inom sinnescentrum som består av sammanlagt 14 kliniker vid sjukhusen i Linköping och Norrköping, bland annat intensivvårdsavdelningarna.

Sedan flera år har de en modell för bemanning och arbetstid som bygger på poäng. Pass som ligger på nätter och helger ger mer poäng och de som arbetar många sådana pass kommer upp i en högre lön.

Nu vill arbetsgivaren sänka poängen för de obekväma passen. Något som kan ge flera tusen kronor mindre i månaden för dem som arbetar mycket natt och helg. Eftersom samma poängsystem även finns vid hjärt- och medicincentrum samt barn- och kvinnocentrum finns ett förslag om att sänkningen ska gälla även där.

”Det här var droppen”

– Har de inte tänkt på konsekvenserna? Vi har hört många som säger att det här var droppen, nu säger de upp sig. Man kan tycka att de borde vara mer rädda om sin personal i det läge som landstinget befinner sig i med svår sjuksköterskebrist, säger en av sjuksköterskorna från iva i Norrköping, som är med på mötet.

Sinnescentrum gick back med 75 miljoner kronor förra året. Att försämra poängsystemet skulle spara nio miljoner har ledningen räknat ut.

Vill se en riskanalys

– Vi har inte fått se några uträkningar som styrker det. Vi har inte heller fått se någon riskanalys. Vilka konsekvenser får det för verksamheten och ekonomin om flera sjuksköterskor säger upp sig eller om personalen inte vill ta de obekväma passen, undrar Carina Wennerström som arbetar på hjärt- och medicincentrum och sitter med i Vårdförbundets grupp som arbetar med den här frågan.

Chefen för sinnescentrum, Eva-Lena Zetterlund, säger till P4 Östergötland att hon är medveten om riskerna och att ”individerna är frustrerade”.

”Används som ekonomisk regulator”

Någon tidpunkt för när förändringen av poängsystemet ska genomföras har Vårdförbundet ännu inte fått, trots att man efterfrågat mer information om när beslut ska tas och på vilken nivå.

– Det här är ett mycket tydligt exempel på vad som händer när arbetstidsmodeller inte är värdesäkrade. Då kan arbetsgivaren när som helst försämra villkoren. Vi används som en ekonomisk regulator när det är dåliga tider, säger Pia Molander, ombudsman för Vårdförbundet i Östergötland.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida