Sjuksköterskor slutar i protest mot Karolinskas nya lönesystem
En vårdsal för sjuka och för tidigt födda barn på Danderyds sjukhus i Stockholm har fått stänga på grund av brist på sjuksköterskor. I protest mot ett nytt lönesystem som ger lägre inkomster har flera anställda sagt upp sig i protest.
Neonatalavdelningen på Danderyds sjukhus tillhör Karolinska universitetssjukhuset. De nya reglerna för ob-ersättning som Karolinska har infört innebär lönesänkningar på upp till flera tusen kronor.
Vårdfokus har tidigare skrivit om hjärtintensiven vid Karolinska Huddinge där stämningen är upprörd över det nya löneavtalet som ersätter ett tidigare poängavtal. Sammanlagt berörs 1 400 sjuksköterskor och undersköterskor på 29 arbetsplatser inom Karolinska.
Känner sig lurade
Nina Lattunen är barnsjuksköterska och en av dem som i protest har sagt upp sig från neonatalvården vid Danderyds sjukhus.
– Det fick vara nog. Vi har blivit lurade av arbetsgivaren att gå med på lägre grundlön på grund av att poänglönen var så hög, säger hon till Svenska Dagbladet.
Ledningen bekymrad
Uppsägningarna bekymrar ledningen som befarar att erfarenhet och kompetens ska gå förlorad.
– För närvarande är den medicinska säkerheten mycket god, men det är klart jag blir bekymrad om fler erfarna sjuksköterskor slutar, säger sektionschefen Björn Westrup vid neonatalavdelningen.
Han är inte säker på att löneförändringen går att genomföra med hänsyn till den medicinska säkerheten och säger att frågan måste utredas noga.
Borttagna och förändrade poängmodeller har resulterat i sänkta löner på flera ställen, bland annat i Östergötland och Värmland.