Stort missnöje med lokalt avtal bland medlemmarna i Kronoberg

När Vårdförbundet i Kronoberg har förhandlat klart med landstinget och kommunerna står det klart att det inte blir mer än de två procent i löneökning som garanteras i det centrala avtalet. Nu lämnar en handfull medlemmar Vårdförbundet i protest.

– Det är förstås beklagligt att de riktar sin ilska mot Vårdförbundet, det är ju arbetsgivaren som måste ta fram pengarna. Vi är också missnöjda med att vi inte fick upp nivån lokalt, säger Gisela Bertilsson, ordförande för Vårdförbundet Kronoberg.

Men hon förstår att medlemmarna är upprörda och tycker att den lokala lönebildningen inte fungerar som det var tänkt.

– Hela andemeningen i det centrala avtalet var ju att det skulle ske en lokal förhandling som gav mer än den garanterade nivån på två procent i år.

Kommunal lyckades bättre

Läkarna, SKTF och lärarna hamnade på samma nivå som Vårdförbundet i de avtal som slöts med SKL tidigare i våras. De har en garanterad löneutveckling på 3,5 procent under två år, varav 2 procent ska falla ut under det första året.

Men Kommunals avtal skiljer sig från övriga och Gisela Bertilsson säger att de missnöjda medlemmarna i Vårdförbundet har pekat på att Kommunal lyckades få till ett bra avtal. Det ger i genomsnitt 490 kronor i år och 480 kronor nästa år. I kronor räknat är det jämförbart med Vårdförbundets avtal, men i procent blir det mer.

– Det här gör ju att glappet mellan Vårdförbundets medlemmar som har en akademisk utbildning och de som inte har en akademisk utbildning minskar och det visar att arbetsgivaren inte sätter kompetens i första hand. Naturligtvis sänker det också motivationen att vidareutbilda sig.

Bättre förra året

Vårdförbundets avtal med SKL 2008 innebar att löneökningarna garanterades till:
• 4 procent 2008
• 3,5 procent 2009
• 2 procent 2010

Lokala avtal gjorde att det i själva verket blev mer än så under 2008 och 2009. Men i år verkar många arbetsgivare ha satt ned foten och sagt nej till löneökningar utöver de garanterade två procenten. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida