Svaga minoritetsstyren i sex landsting

Svaga minoritetsstyren i sex landsting
I landstingspolitiken finns samarbeten i regnbågens alla färger. Arkivbild: Mostphotos

Landstingspolitikerna har tagit till mer eller mindre färgglada och nyskapande lösningar för att hålla SD utanför politiken.

Sverigedemokraternas framgångar i valet och fler sjukvårdspartiers inträde i politiken tvingar fram nya samarbeten runt om i landets landsting och regioner.

I Östergötland styrde alliansen före valet. Nu är det en ny blocköverskridande samling bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Folkpartiet som bestämt sig för att samarbeta för att få egen majoritet.

Kreativa lösningar

I andra landsting och regioner fortsätter gamla konstellationer att styra, fast nu i minoritet. Detta gäller bland annat i Stockholm. Men där har de ledande allianspartierna ändå lyckats skaffa sig ett överläge genom att få igenom ett förslag som ger ordförandena i nämnderna utslagsröst.

Även i landstinget Värmland sitter det gamla styret kvar, allianspartierna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet. Men här kommer landstinget att ledas i minoritet med Sverigedemokraterna som vågmästare i landstingsfullmäktige.

Känslig fråga

I Kronoberg ledde alliansen landstinget före valet. Nu tar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet över och ska försöka styra i minoritet. Socialdemokraterna har förgäves försökt få med Folkpartiet eller Centern i samarbetet för att undvika att Sverigedemokraterna ska få en vågmästarroll, men utan resultat.

– Nu får vi söka samarbete i enskilda frågor i stället, säger Ola Gustafsson, politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Kronoberg.

Mest rödgrönt

I Skåne har det rödgröna minoritetsstyret redan fått problem. Socialdemokraternas gruppledare Henrik Fritzon, som inte ens hunnit bli vald till ny ordförande för regionstyrelsen, hotar redan med att lämna uppdraget om inte den borgerliga oppositionen börjar samarbeta mer.

Totalt sett kommer 11 av Sveriges 21 landsting och regioner att ledas av rödgröna koalitioner och 3 landsting av blågröna samarbeten. Ett landsting blir alliansstyrt och tre får blocköverskridande ledningar.

Förhandlingar pågår

I Uppsala pågår fortfarande förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet och i Jönköping förhandlar allianspartierna med Miljöpartiet. Om dessa förhandlingar går vägen kommer landstingen att kunna styras i majoritet.

Landstingspolitikerna i Norrbotten strävar också efter att få till ett majoritetsstyre, för att kunna hålla Sverigedemokraterna utanför. Men om det blir den nuvarande rödgröna ledningen eller ett nytt blocköverskridande styre är inte klart.

Totalt sett kommer minst sex landsting att ledas av minoritetsstyren efter valet. Hur ser det ut i ditt landsting eller region? Här finns hela listan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida