Toppolitiker: ”Satsa på de anställda för att rädda välfärden”

Nu måste arbetsmiljö och löner prioriteras, skriver regionrådet Karin Engdahl (S) i en debattartikel. Men i Västra Götaland, där hon varit med och styrt länge, väntar sjuksköterskorna fortfarande på högre löner.
”Det är dags att lägga förslag om dyra reformer på hyllan och i stället lägga pengarna på personalen”, skriver Karin Engdahl (S) i en debattartikel i Dagens Samhälle.
– Det behövs ett större perspektiv på de här frågorna. Lönerna i välfärden måste diskuteras och vi behöver få ett tillåtande klimat som gör att vi kan bryta industrinormen, säger hon till Vårdfokus.
Har styrt Västra Götaland i tolv år
Om sjukvården och skolan ska kunna locka unga människor att arbeta där måste löner, arbetsmiljö och möjligheter till kompetensutveckling förbättras, anser Karin Engdahl.
Själv har hon varit socialdemokratiskt regionråd och styrt i Västra Götalandsregionen sedan 2002. Ändå visar Vårdförbundets lönestatistik att lönerna inte ligger särskilt högt där och man håller envist fast vid att inte ge nyutexaminerade sjuksköterskor 25 000. Lägstalönen på Sahlgrenska i Göteborg är 22 500 kronor.
Varför har du själv inte gjort de här satsningarna när du har haft makten och möjligheten så länge?
– Jag tror tyvärr inte att varje landsting och kommun kan klara av det här på egen hand. Det handlar också om vilken regering vi har och hur man prioriterar. Men vi gjorde en extra satsning på löner med 50 miljoner kronor per år 2006-2009 och gör det nu igen under tre år. Vi satsar också på yrkesintroduktion och betald specialistutbildning för sjuksköterskor.
Kan inte lova
Kan du lova att ni kommer att prioritera löner och arbetsmiljö i Västra Götaland de kommande åren om ni får sitta kvar vid makten?
– Jag kan inte lova vad vi kommer att göra, men jag är besjälad av den här tanken och kommer att försöka säga nej till så mycket annat som möjligt. Det handlar inte om några stora mirakel, det reformutrymmet finns inte, men vi kan ta små steg hela tiden.
Finns det något ekonomiskt utrymme de närmaste åren?
– Vi har precis gjort en budget för 2015 och det står tyvärr minus på sista raden. Vi har en oerhört tajt ekonomi. Men det behövs mer pengar till välfärden.
Utesluter inte skattehöjning
Var ska de pengarna komma ifrån?
– Jag tror vi behöver ha en diskussion kring varför vi betalar skatt, att det handlar om att vi vill ha en gemensam välfärd.
Kan det bli aktuellt med skattehöjningar?
– Den här regeringen har ju sänkt skatten i flera omgångar och tyvärr har i stället många kommuner och landsting tvingats höja skatten. Jag tycker att de som tjänar mest ska betala mest skatt och tror att man behöver titta på den statliga skatten som är utjämnande. Men jag utesluter inte att det kan bli nödvändigt med skattehöjningar även i vår region.