Umeås ortopedsköterskor satsar på schlager

Umeås ortopedsköterskor satsar på schlager
Ortopedsköterskorna Erica Prytz, Emelie Vemmersten, Linda Åström och Cecilia Lundberg på ortopeden i Umeå har lämnat in ett seriöst bidrag till Melodifestivalen. Foto: Eva Wistemar

Efter tre framgångsrika filmer på Youtube har de spelat in en låt för Melodifestivalen.

16 september 2015

– Alla på jobbet är extremt positiva till det vi gör, de peppar och tycker att det är jättekul. Själv tycker jag att det känns överväldigande. Jag trodde inte att det skulle bli en sådan här uppståndelse så snabbt.

Det säger sjuksköterskan Erica Prytz som tillsammans med undersköterskan Linda Åström och sjuksköterskan Emelie Vemmersten på ortopeden 2 vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå just sjungit in en låt som de hoppas ska komma med i nästa års Melodifestival.

Tidningar har ringt och på internet delas nyheten friskt bland arbetskamrater och allmänheten.

Huvudrollen innehas av Linda som är den som framför sången. Erica och Emelie körar och ansvarar för stämsången. Till sin hjälp har de en annan sjuksköterska på avdelningen, Cecilia Lundberg, som agerar PR-konsult.

Gjorde rekryteringsvideo

Jan Andersson och Peter Heden har skrivit musiken och texten. De är de enda som inte arbetar på avdelningen. Däremot är de professionella musiker som skrivit musik för framgångsrika artister i bland annat Japan.

Det som började som en lek har nu alltså blivit allvar.

För lite drygt ett år sedan lanserade personalen på ortopeden i Umeå en rekryteringsvideo på Youtube som väckte stor uppmärksamhet för sitt skämtsamma sätt att försöka locka fler sjuksköterskor till avdelningen. Ett halvår senare publicerade de en humoristisk film som de döpte till Halkvarning. I våras var det dags för nästa film, som på samma skruvade sätt satte fokus på personalens egen hälsa.

Lockar sjuksköterskor till avdelningen

Filmerna, som personalen gjorde på sin fritid, har fått stor spridning på internet och i massmedierna. Tidigare hade man liksom så många andra svårt att locka sjuksköterskor till avdelningen. Det har man inte längre.

– Det har spridit sig att vi har trevligt tillsammans. Jag tror absolut att filmerna bidragit till att vi i dag har full bemanning, säger Erica som liksom de övriga på ortopeden nu håller tummarna för att deras bidrag till Melodifestivalen ska hålla ända fram till finalen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida