Vårdförbundet: ”Stor risk med lokala arbetstidsavtal”
Vårdförbundets ordförande i Östergötland Helena Eriksson var med när 500 medlemmar drabbades av uppsagda lokala arbetstidsmodeller.
Det blåser kring Helena Eriksson, ordförande i Vårdförbundet avdelning Östergötland. I dag lämnar medlemmar Vårdförbundet eftersom de är besvikna över att facket inte vill skriva på ett lokalt arbetstidsavtal som skulle ge dem fyra timmars kortare arbetstid per vecka.
– Det är tråkigt och jag förstår att de är besvikna. Men vi kan inte ge oss i den här frågan, säger hon.
Begärt utträde
Helena Eriksson hörde i går att ett tiotal medlemmar vid Motala lasarett begärt utträde ur Vårdförbundet. Andra uppgifter gör gällande att det handlar om ett 30-tal och att ännu fler funderar på att begära utträde.
Vårdfokus har i flera artiklar tidigare skrivit om förbundsstyrelsens beslut att inte teckna några nya lokala avtal om arbetstider. Anledningen är att man vill få till ett centralt avtal eftersom det inte kan sägas upp lika enkelt som de lokala avtalen.
Men på flera ställen i landet har Vårdförbundets lokala avdelningar svårt att få medlemmarna att acceptera att man säger nej till lokala förslag, som det i Motala som skulle ge bättre villkor.
500 medlemmar drabbades
– Jag står bakom Vårdförbundets beslut att arbeta för ett centralt avtal, vi måste helt enkelt få till det eftersom de lokala avtalen har ett så begränsat värde, säger Helena Eriksson.
Hon talar av egen erfarenhet.
– Jag var med när landstinget i Östergötland för några år sen sade upp alla lokala arbetstidsmodeller för att spara pengar. Det drabbade 500 av våra medlemmar. Nu har landstinget fått en ny politisk ledning som vill införa arbetstidsmodellerna igen, men hur länge varar det?
Men är det inte en väg att gå att ändå säga ja till lokala avtal för att senare få till ett centralt avtal?
– Även om det känns tufft så kan jag inte se att det skulle vara en väg att gå.
Förstår du att Vårdförbundets medlemmar känner sig svikna av sitt eget fackförbund när det här lokala avtalet skulle kunna ge dem fyra timmars kortare arbetstid per vecka?
– Jag förstår dem, men vill också be dem om solidaritet med sina kolleger i övriga landet. Den här kampen gäller inte bara Motala just nu, den gäller våra medlemmars villkor i hela landet för lång tid framöver, säger Helena Eriksson.