Barnen i Stockholm får gratis vaccin mot magsjukevirus

Barnen i Stockholm får gratis vaccin mot magsjukevirus
Stockholms läns landsting satsar 20 miljoner kronor på vaccinering mot rota-virus bland barn. Arkivbild: Mostphotos

Alla halvårsgamla barn i Stockholms län kommer att bli erbjudna vaccin mot det smittsamma magsjukeviruset rota-virus. Landstinget hoppas att vaccinationerna kan starta redan i år. Men övriga Sverige lär få vänta.

I en första omgång lägger lanstinget 20 miljoner kronor på vaccinationssatsningen. Upphandlingen är redan i gång och förhoppningen är att komma i gång redan senare i år.

Utreds av SMI

Vårdfokus har tidigare berättat att Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet, SMI, har tittat på frågan om massvaccinering mot rota-virus. Tidigare har myndigheterna ansett att en sådan vaccinering varit för dyr i förhållande till vad det skulle ge i hälsovinster. På senare tid har dock frågan återigen börjat utredas av SMI.

– Om vi med ett vaccin kan hindra att hundratals barn per år blir så sjuka att de behöver sjukhusvård så är det definitivt skäl för oss att gå före övriga Sverige. Vi behöver inte vänta på Smittskyddsinstitutets utredning för att veta att rota-virusvaccination skulle göra stor nytta, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

Funnits i fem år

Anders Tegnell, tidigare chef på Socialstyrelsen och numera statsepidemiolog på SMI, har följt frågan länge. För honom kommer det inte som någon överraskning att Stockholms läns landsting nu går ut och erbjuder vaccination.

– Det har pratats om detta ett tag. Lämpliga vacciner har funnits i minst fem år och man är fri att göra som man vill så länge man håller sig inom lagens ramar. Men de studier vi sysslar med handlar om sjukdomsbördan och hur den ska kunna följas under längre tid, säger Anders Tegnell.

Fakta rota-virus

  • Rota-virus är den vanligaste orsaken till allvarlig magsjuka hos små barn.
  • Enligt WHO dör omkring en halv miljon barn årligen i rota-virusinfektioner.
  • I Sverige har färre än fem barn har avlidit under de senaste tio åren.
  • Rota-virusinfektioner brukar ha en kraftig topp under februari-mars, ofta samtidigt som RS-virus, vinterkräksjuka och influensa.

Källa: Stockholms läns landsting

    Mer om ämnet

    Hämtar fler artiklar
    Till Vårdfokus startsida