Bodil Jönsson vill ha forskning om äldres lärande

Vi lärde oss att bli tonåringar, nu måste vi lära oss att bli gamla, men inte heller nu har vi någon förebild att ta efter. Det sa Bodil Jönsson på Vårdalstiftelsens seminarium Tio tankar om att bli gammal.
Efter att ha suttit 45 minuter i telefonkö kunde nyblivna pensionären Bodil Jönsson äntligen beställa sin flygbiljett hos SAS för att komma till Gotland och Almedalen. Det gick inte att boka pensionärsbiljett över nätet.
Bodil Jönsson var lite chockad. Att bli pensionär betyder inte att man slutar använda nätet.
– Vi är inte teknikfientliga, vi är bara mer sparsmakade. Vi nöjer oss inte med att det vi skaffar oss är obrukbart om ett halvår. Det ska vara till nytta, glädje och värt att lära sig hantera, sa Bodil Jönsson, ganska förvånad över att teknikbranschen ännu inte upptäckt att äldre som grupp har större köpkraft än de unga.
Vill inte bli som mormor
När Bodil Jönsson var liten trodde hon att människor – liksom träd – hade årsringar. Även när hon insåg att hon hade fel bet sig bilden fast. Också i dagens betraktelse utgick hon i sina bilder ofta från årsringar:
– När vi blir äldre får vi fler årsringar. Men fler är inte bara fler, fler är annorlunda. När vi var unga var vi de första tonåringarna och saknade förebilder. Nu när vi blir gamla har vi heller inga förebilder – inte tänker vi bli som mormor. Det pratas mycket om livslångt lärande, men det tycks inte innefatta att lära sig att bli gammal.
Hur hanterar vi längre liv?
Skälen till att vi har blivit äldre är många. Vi har fått bättre mat, bättre utbildning, bättre vård och hälsa. Av dagens nyfödda kan varannan räkna med att bli 100 år.
– En av människans drömmar är att få evigt liv. Vi är ganska nära det nu, i alla fall jämfört med tidigare generationer. Men hur ska vi hantera det? frågade Bodil Jönsson.
Men det är inte bara de enskilda individerna som famlar när det gäller åldrandet. Det gör samhället också. Bodil Jönsson varnade för den domedagsinställning som råder på sina håll, med ”varning för äldre” som förtecken.
– Den där stämningen är lite farlig, för det finns inget som styr en utveckling som en uppbyggd tankestruktur.
Har aldrig kunnat mer
I själva verket, sa Bodil Jönsson, har jag aldrig lärt mig så mycket som nu. Kanske beror det på att hon som pensionär har så mycket mer tid att ägna sig åt detta. Men det kan också finnas en annan förklaring: att det finns två inlärningspucklar, fast vi idag bara tänker på hur femåringen lär sig så det syns utanpå.
– Jag har aldrig kunnat så mycket som nu. Det är lite generande, inte för mig själv utan för samhället som ser att man kan pensionera oss.