valet 2018

”Som det ser ut nu tar vi över i Norrbotten”

”Som det ser ut nu tar vi över i Norrbotten”
Ann-Christin Åström, specialistsjuksköterska, kommer nu åter in i regionfullmäktige, folkvald för Sjukvårdspartiet. Bild: Privat

Med hela 34,9 procent av rösterna så här långt, har Sjukvårdspartiet i Norrbotten skrällt stort och tagit sig förbi Socialdemokraterna. Partiledaren tror på maktskifte. Sjukvårdspartiet ökar även på andra håll i landet.

Ända sedan Sjukvårdspartiet startades 1994 har de haft starkt väljarstöd, men det är första gången de tar sig förbi Socialdemokraterna i det – fram tills nu – av tradition röda Norrbotten.

Alla röster är inte räknade än, men partiet har nu 34,9 procent av rösterna, vilket är en ökning med 9,5 procent jämfört med förra valet.

– Det känns fantastiskt bra, som det ser ut nu kommer vi ta över ledningen i landstinget. Det beror på det långdragna missnöjet med den förda politiken här, och alla centraliseringar. Jag har själv jobbat på golvet och vet att det varit ett väldigt ansträngt läge, säger Ann-Christin Åström, Sjukvårdspartiet.

Själv specialistsjuksköterska

Hon är specialistsjuksköterska inom distrikt och psykiatri och arbetar som enhetschef på ett äldreboende i Luleå kommun. Vårdfokus intervjuade henne inför valet i serien om landstingspolitiker.

Sjukvårdspartiet räknade under valnatten med att kunna ta över styret av Region Norrbotten tillsammans med Alliansen. Men det ser ut som att varken Liberalerna eller Kristdemokraterna tar sig över 3-procentspärren som gäller i landstingsvalet.

– Vi kommer sannolikt att leda tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet. Förhandlingar har påbörjats, men är inte klara ännu, säger hon.

Privata alternativ

Är ni öppna för privata alternativ om ni ska styra tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet?

– Ideologiskt är vi blockpolitiskt obundna. Vi vill ha den organisation som är bäst för medborgarna, vi är inte helt emot privata alternativ. Man måste se vad man får för pengarna. Det finns redan flera privata alternativ här.

Sjukvårdspartiet ökar sina mandat i regionfullmäktige från 19 till 27. I Kiruna har partiet sitt allra starkaste fäste, med 70 procent av rösterna.

Socialdemokraterna har haft makten i Norrbotten i 84 år, men det aktuella bakslaget på 11 procent kom inte oväntat. Opinionsmätningar inför valet har pekat mot maktskifte. Socialdemokraterna får preliminärt 29 procent av rösterna, Vänsterpartiet 7,8 procent och Miljöpartiet hamnar utanför.

Startades som protest

Sjukvårdspartiet startades som Norrbottens Sjukvårdsparti 1994 som en protest mot att Sunderby sjukhus skulle byggas. Partiet kämpade då för att satsa på sjukhusen som redan fanns i Boden och Luleå.

Idag är decentralisering och en minskning av kostnaderna för hyrpersonal partiets viktigaste frågor. Partiet har tidigare haft framgång med att ha stoppat bildandet av en storregion med en namninsamling.

– Centraliseringen här är ett stort problem, vi har sett flera distriktssköterskemottagningar, och även BB stängas, den frågan har vi inte diskuterat än. Men vi ska arbeta för att få MR-kameror till Kalix och Kiruna, säger hon.

Norrbotten har en kostnad för hyrpersonal på 300 miljoner kronor. Sjukvårdspartiet gick också till val med att lova att en tredjedel ska satsas på personalen i den egna verksamheten.

– Vi måste se över bemanningsfrågan, med hyrläkare och hyrsjuksköterskor. 300 miljoner kronor, det är otroliga summor. Det krävs krafttag och vi vill omgående omfördela 100 miljoner till höjda löner, framför allt för sjuksköterskor, och på så sätt bli en attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Sollefteå sjukhus

I Västernorrland verkar Sjukvårdspartiet landa på 8,8 procent av rösterna. Där rasar Socialdemokraterna till 35,5 procent av rösterna i landstinget. Frågan om nedläggningen av förlossningen, och andra verksamheter, får antas ha haft en avgörande betydelse. Läs mer här.

I Sollefteå, där BB-ockupationen pågår på sjukhuset, störtdök Socialdemokraterna i landstingsvalet från förra valets resultat på 47,8 procent till det preliminära aktuella siffrorna på 13,8 procent.

Sjukvården har varit en av valets största frågor i allmänhet och det märks på Sjukvårdspartiets resultat även i de andra landsändar där de finns. Dalarnas sjukvårdsparti ökar, med 2,5 procent, och Värmlands med 1,5 procent medan Sjukvårdspartiet Gävleborg däremot minskar med – 0,8 procent.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida