almedalen 2016

Vårdförbundet positivt till Liberalernas utspel om it-miljard

Vårdförbundet positivt till Liberalernas utspel om it-miljard
Partiledare Jan Björklund och Liberalerna gjorde ett vårdutspel om en it-miljard under sin dag i Almedalen. Foto: Marcus Johnson

It i vården ska underlätta, inte krångla till det. Det tycker Liberalerna som föreslår att en miljard under fem år ska satsas på att digitalisera vården.

I går startade politikerveckan i Almedalen. Liberalerna var först ut med att presentera sin politik och ett konkret förslag från partiet gällde en satsning på att utveckla vårdens it-system.

Syftet är att rensa i röran av dåligt fungerande tekniska lösningar som stjäl tid från vårdpersonalen och skapa nya moderna digitala verktyg. Stockholms landstingsfullmäktige fattade i juni beslut om att göra just detta i Stockholm. Liberalerna vill se samma utveckling i hela landet. För it i vården ska underlätta, inte krångla till det, anser partiet.

Förslag från Vårdförbundet

Vårdförbundet håller med. Redan inför valet 2014 krävde förbundet en it-miljard. Men alldeles för lite har hänt sedan dess, anser David Liljequist, ombudsman på Vårdförbundet med ansvar för e-hälsofrågor.

– Vi tycker det är bra med alla som vill satsa statliga pengar på e-hälsa och utveckling. Alla utredningar som behandlat vårdens effektivitet har tagit upp att det behövs mer nationell styrning, säger han.

Vård via nätet

I framtiden vill Liberalerna öka patienternas valfrihet och med hjälp av nya it-lösningar göra det möjligt att välja vård framför datorn för den som vill, då det inte krävs ett personligt möte.

Att vårdmötet sker på patientens villkor ligger också i linje med det Vårdförbundet vill. Med rätt support finns det många patienter, exempelvis kroniskt sjuka, som skulle kunna sköta sin vård själva, säger David Liljequist.

– Jag brukar säga att e-hälsocoach är ett nytt framtida yrke för sjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida