Till skillnad från många andra sjukhus drar Visby lasarett inte ned på verksamheten i sommar.

 – Vi har fått fler e-postbrev än någonsin med förfrågningar om sommarjobb. Förklaringen är väl att Gotland på sommaren av naturliga skäl är attraktivt, säger Lisbeth Stenström på Visby lasaretts personalavdelning, som valt att inte annonsera lika mycket som förr om åren.

Lisbeth Stenström tror att personalsituationen blir som förra sommaren, då ingen tjänst var vakant. Men kanske kommer vissa avdelningar, som den medicinska, att få jobba litet mer än andra för att fylla alla tjänster.

Simrishamns sjukhus i Skåne har också en gynnsam position. Personalchefen Vello Timoleon har inte gått ut med annonser inför sommaren, eftersom Österlen är så populärt för sommarvikarier.

– Det händer att vi måste tacka nej till sjuksköterskor som hör av sig till oss, säger han.

En liknande situation har sjukvården i Strömstad, även om personalavdelningen där har valt att annonsera.

– Av intresset att döma så ser det i år mycket bättre ut än tidigare år, men man vet ju aldrig. Fler ändrar sig i sista stund på grund av den ökande efterfrågan på sjuksköterskor, säger Gunnar Hansson, verksamhetschef för primärvården.